Nahajate se tukaj

Vrednote slovenske osamosvojitve in projekt Domoljubje 2014 v Bruslju

Včeraj, 3. junija 2015, so Evropski parlament v Bruslju obiskali zmagovalci natečaja Domoljubje 2014: rad imam Slovenijo v Evropi, ki ga je organiziral evropski poslanec, dr. Milan Zver v sodelovanju z Združenjem za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO).

Na natečaj so se prijavile šole iz celotne Slovenije in strokovni komisiji v ocenjevanje poslale 110 izdelkov šolarjev.

29 finalistov je za svoje izdelke prejelo plakete na svečani podelitvi, ki je potekala marca v Ljubljani, najboljših 6 mladih umetnikov pa je pripotovalo na tridnevni izlet v Bruselj.

Skupina si je ogledala znamenitosti evropske prestolnice in se srečala z evropskimi poslanci iz Slovenije, poleg organizatorja Milana Zvera še s Patricijo Šulin, Lojzetom Peterletom in Igorjem Šoltesom.

Nagrajenim šolarjem so se na poti v Bruselj pridružili starši, učiteljica ter član strokovne komisije.

Skupino je vodila Mojca Škrinjar, vodja šolske sekcije pri Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) ter pobudnica projekta. Na srečanju s poslanci je spomnila, da lahko delaš dobro za domovino le, če jo imaš rad in poudarila pomen vzgoje pri ohranjanju domovinske zavesti. Povedala je, kako je nastala ideja za šolsko sekcijo VSO in kaj vse ponuja njihova spletna stran – materiale za poučevanje domovinske vzgoje, šolski koledar z pomembnimi datumi za slovensko državo in drugo.

Dr. Zver je obiskovalcem predstavil delovanje Evropskega parlamenta in svoje delo na področju mladinskih in šolskih politik ter predstavil možnosti za pripravništvo v poslanskih pisarnah v Bruslju. Poudaril je pomen domovinske zavesti in predstavil razvoj umestitve Slovenije v EU in delovanja slovenskih poslancev v evropskem prostoru v času od Avstro-Ogrske monarhije pa do samostojne Republike Slovenije. Spomnil je, da je blaginja naroda povezana tudi s trdno domovinsko zavestjo.

Patricija Šulin je mladim in njihovim spremljevalcem predstavila svoje delo v Evropskem parlamentu, predvsem na področju Odbora za proračun. Svoje strokovne aktivnosti ter življenje v Bruslju je predstavil tudi Igor Šoltes, Lojze Peterle pa je izpostavil pomen Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve ter poudaril, da vsi slovenski poslanci v Evropskem parlamentu igrajo vlogo ambasadorjev Slovenije in tako delujejo za dobro Slovenije tudi v EU.