Nahajate se tukaj

Drago Jančar je dobitnik nagrade Državljan Evrope 2015

Med dobitniki nagrade Državljan Evrope, ki jo od leta 2008 podeljuje Evropski parlament, sta tudi slovenski pisatelj Drago Jančar in humanitarec Tomo Križnar. Nagrada Državljan Evrope je namenjena posameznikom ali skupinam, ki so posebej zaslužni za vzajemno razumevanje in tesnejše povezovanje narodov Evropske unije.

Draga Jančarja so za nagrado predlagali poslanci Milan Zver (SDS/ELS), Lojze Peterle (NSi/ELS), Ivo Vajgl (Desus/ALDE), Romana Tomc (SDS/ELS), Franc Bogovič (SLS/ELS) in Patricija Šulin (SDS/ELS).

"Menimo, da je Jančarjevo ustvarjanje prispevalo h krepitvi evropskega duha in odraža vrednote, ki so navedene v Listini Evropske unije o temeljnih pravicah. Njegov pisateljski opus in siceršnja družbena angažiranost pa spodbujata boljše razumevanja med evropskimi državljani", so med drugim že v obrazložitvi nominacije zapisali predlagatelji.

Lani sta nagrado Državljan Evrope prejela akademik Alojz Rebula in dr. Spomenka Hribar, leta 2013 pa je iz Slovenije nagrado prejel tržaški pisatelj Boris Pahor.