Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: "Vse napore bi morali vložiti v to, da se TTIP sprejme še letos"

"Obžalujem, da je Evropski parlament na pobudo socialistov glasovanje o prostotrgovinskem sporazumu med EU in ZDA (TTIP) umaknil z dnevnega reda plenarnega zasedanja parlamenta," je danes opozoril vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke in podpredsednik SDS.

Želim si močnega trgovinskega in investicijskega partnerstva z Združenimi državami Amerike. Zato obžalujem, da je Evropski parlament na pobudo socialistov glasovanje o prostotrgovinskem sporazumu med EU in ZDA (TTIP) umaknil z dnevnega reda plenarnega zasedanja parlamenta in poročilo vrnil v pristojni parlamentarni odbor (INTA), kljub temu da je bilo poročilo tam že sprejeto z dvotretjinsko večino.

Sprejetje TTIP je namreč v vitalnem interesu Evropske Unije, Slovenije in vseh državljanov. Leta 2015 bo 90% svetovne rasti ustvarjene zunaj EU. 14% delovne sile EU, oziroma 31 milijonov delovnih mest, je odvisne od uspešnosti trgovine Evropske Unije. Trgovinska izmenjava med EU in ZDA znaša več kot 700 milijard evrov letno, EU in ZDA pa skupaj predstavljata več kot 30% svetovne trgovine z blagom in storitvami za 800 milijonov potrošnikov. Od sporazuma bi imeli koristi prav vsi, saj bo spodbuda izmenjavi na obeh straneh Atlantika oživila in okrepila gospodarsko dejavnost, na drugi strani pa bodo potrošniki imeli koristi od cenejšega in širšega nabora blaga in storitev. Zadnje raziskave kažejo, da naj bi povprečna štiričlanska družina letno zaradi sporazuma prihranila kar 545 evrov. Po analizah IFO Inštituta naj bi se z liberalizacijo trga EU-ZDA in odpravo oz. zmanjšanjem tarif uvoza in izvoza, BDP na prebivalca v Sloveniji povečal za kar 3,31 %. Prostotrgovinski sporazum bi omogočil nove priložnosti za slovenska podjetja kar bi se odražalo pri nastanku novih delovnih mest, padcu brezposelnosti in višjem BDPju. Svobodnejša trgovina bo med kontinentoma prinesla večjo blaginjo za vse.

TTIP namreč ne bo le orodje za rast, nova delovna mesta, nove naložbene priložnosti, višjo konkurenčnost in visoke skupne standarde in predpise, pač pa bo predvsem geostrateško orodje za mir in stabilnost, zato bi morali vse napore vložiti v to, da se TTIP sprejme še letos.