Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Moje delo v tem mandatu je zaznamovalo predvsem delo za vse mlade

Novinarka Dela Suzana Kos je v teh dneh na pisarno evropskega poslanca dr. Milana Zvera naslovila vprašanje o učinkovitosti dela oziroma o tem, kaj je največji uspeh evropskega poslanca v tem mandatu in kako konkretno se je manifestiral ter kaj je največji izziv, ki ga vidi v prihodnjem mandatu ter kako se bo soočil z njim. Ker je novinarka v objavljenem članku izpustila velik del odgovora evropskega poslanca dr. Milana Zvera, v nadaljevanju objavljamo celoten odgovor.

"Moje delo v tem mandatu je zaznamovalo predvsem delo za vse mlade, saj sem kot glavni poročevalec programa Erasmus+ odgovoren za omenjeni program, ki pomeni predvsem velik prispevek k mobilnosti mladih, boljšim šolam in fakultetam v EU ter bolj dostopnemu športu. Kot prvemu slovenskemu poslancu, mi je Evropski parlament podelil nalogo glavnega pogajalca za program Erasmus+ v prihodnjem večletnem proračunu Evropske unije. To je odgovorna naloga, saj se med drugim trudimo za to, da bi program v prihodnjem finančnem obdobju imel na voljo kar 45 milijard eur evropskih sredstev. Ob tem naj omenim tudi, da smo začeli s pobudo #OdkrijEU (#Discover EU), s katero bodo mladi med 18. in 20. letom med drugim prejeli brezplačno vozovnico za vlak za potovanje po Evropski uniji.

Kot član odbora CULT si ves čas svojega mandata prizadevam, da bi slovenska kultura in jezik postala še bolj prepoznavna v okviru evropskih institucij. Med drugim sem podprl pobudo slovenskih organizacij glede praznovanja dneva kulture v Bruslju, omogočil sem mladi slovenski umetnici otvoritev razstave v Evropskem parlamentu, sodeloval ali pa pomagal sem pri mnogih dogodkih, ki so prispevali k prepoznavnosti Slovenije in njene kulture v EU. Izjemen dosežek, ki mi je v tem mandatu uspel, pa je tudi poimenovanje ene od pomembnejših konferenčnih dvoran evropskega parlamenta po očetu slovenske države dr. Jožetu Pučniku. Dogodek ob otvoritvi je bil izjemno odmeven in je prispeval k še večji prepoznavnosti Slovenije v EU.

Izpostavljam tudi delo v posebnem odboru za boj proti terorizmu, kjer smo pripravili novo Direktivo o terorizmu, pri kateri sem aktivno sodeloval. V Direktivi so bili sprejeti številni moji predlogi, s katerimi preprečujemo nevarnost pranja denarja v evro-območju za namene terorizma. Dodali smo tudi določila, ki onemogočajo netransparentno financiranje mošej ter vzpostavljamo strožjo politiko glede ilegalnih migrantov v EU.

Sodeloval sem tudi pri prenovi programa Obzorje 2020, kjer sem v povezavi z  Inštitutom Jožef Štefan pripravljalcem programa Obzorje 2020 prenesel vse tiste predloge, ki jih pri omenjenem programu izpostavljajo znanstveni inštituti v manjših državah članicah.

V prihodnjem mandatu bodo pred poslanci največji izzivi na področju varnostne politike in migracij. V luči prihajajoče gospodarske stagnacije bodo ključne reforme pri poglabljanju monetarne unije in enotnega trga ter investicije v znanost in izobraževanje.

Na te izzive smo v Evropski ljudski stranki dobro pripravljeni, saj bodo naše glavne prioritete tudi v naslednjem mandatu: spodbujanje gospodarske rasti, odpiranje novih delovnih mest, investicije v znanost, podpiranje ustanavljanja in razvoja malih in srednjih podjetij ter seveda boj proti terorizmu in varnostnim tveganjem.

V vseh treh odborih, v katerih delujem, smo že v tem mandatu postavili trdne temelje in konkretne rešitve za uspešno spoprijemanje z izzivi tudi v prihodnje."