Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Poročilo o človekovih pravicah v EU predstavlja erozijo celovitega koncepta temeljnih človekovih pravic

Evropski poslanec dr. Milan Zver je ob koncu prvega plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v letošnjem letu v Strasbourgu sodeloval v oddaji Evropski utrip. V oddaji sta poslanec in voditelj spregovorila o brexitu, o poročilu o temeljnih človekovih pravicah, pa tudi o programu Erasmus+ in srečanju z evropskim komisarjem za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tiborjem Navracsicsem.

Ena ključnih razprav na zasedanju Evropskega parlamenta se je tokrat odvijala okoli brexita, tudi v luči tega, da so britanski poslanci dogovor o izstopu iz EU nedavno zavrnili. Dr. Zver je pojasnil, da večina evropskih poslancev v povezavi z brexitom ni tako zelo neomajna kot bi se morda zdelo. »Mnogi bi Veliki Britaniji z veseljem pustili odprta vrata, v smislu, da se ta država v teku prihodnjega obdobja še vrne v EU,« je povedal dr. Zver. Ob tem je menil, da je Evropska unija po dveh letih trdega dela pod vodstvom Michela Barniera z Združenim Kraljestvom sklenila dober ločitveni sporazum, ki minimalizira morebitne težave, ki bi z brexitom nastale na obeh straneh. »Sporazum je bil namenjen temu, da bi brexit potekal karseda neboleče za državljane tako Evropske unije kot Velike Britanije. Na žalost Spodnji dom britanskega parlamenta tega sporazuma ni sprejel, britanska premierka Mayeva je sicer nato preživela nezaupnico, bo pa morala v naslednjih dneh predstaviti načrt B,« je dejal evropski poslanec in dejal, da so britanski parlamentarci sicer povedali, česa ne želijo, sedaj pa bi bil čas, da povedo, kaj je tisto, kar želijo.

Tudi druga tema pogovora je bila aktualna, dotikala pa se je poročila o stanju človekovih pravic v EU za leto 2017, do katerega je dr. Zver zavzel povsem odklonilno stališče. »Običajno poročevalcem za različna poročila, ki jih obravnavamo, čestitamo za uspešno opravljeno delo, a  tokrat tega nisem mogel storiti, saj je poročilo slabo, neobjektivno, neuravnoteženo in pristransko,« je povedal dr. Zver in dodal, da to poročilo predstavlja neko erozijo celovitega koncepta temeljnih človekovih pravic in se fokusira le na določene pravice posebnih družbenih skupin. »Najbolj pa v oči bode dejstvo, da se celo ilegalne migracije, ki so plod dela tihotapcev, v tem poročilu spreminjajo v neko temeljno pravico in svoboščino,« je svoje nestrinjanje s poročilom izrazil evropski poslanec. Dr. Zver prav tako nasprotuje nagibom poročila, ki skuša Evropsko unijo prikazati kot prostor, kjer se temeljne človekove pravice in svoboščine nenehno kršijo. »Na področju vladavine prava je poročevalec okrcal nekatere države članice, ve se katere, zaradi domnevnih hujših kršitev vladavine prava. Okrcal je odnos Evrope do migrantov in pri tem govori o tem, da je Evropa povzročila žrtve zaradi omejitev pri vstopu. Poročilo govori o pravicah žensk v Evropi na način kot da je Evropa destinacija, kjer se pravice žensk najbolj krši. Evropa je za poročevalca in poročilo prostor rasizma, sovražnega govora. In na koncu, Evropa je predstavljena kot nekaj najbolj zlega na tem svetu, kar se tiče spoštovanja človekovih pravic in svoboščin. In proti takšnim navedbam protestiram, saj nikjer drugje niso doseženi tako visoki standardi glede človekovih pravic kot v Evropi. Da to drži, nenazadnje dokazuje tudi dejstvo, da mnogi želijo priti v Evropsko unijo, kjer je kakovost življenja najvišja.« 

Te dni je bilo govora tudi o projektu Erasmus+ in novi finančni perspektivi EU, pri čemer je pred dr. Milanom Zverom kot poročevalcem EU parlamenta še nekaj pomembnih srečanj in usklajevanj. »Te dni je bilo veliko sestankov na tehnični ravni, usklajujemo tudi kompromisne predloge, in pokazalo se je, da je Erasmus+ zgodba o uspehu, ki ga podpirajo praktično vse politične skupine,« je dejal dr. Zver in izrazil prepričanje, da bo poročilo o Erasmus+ kmalu sprejeto. »V naslednji fazi nas čaka še trialog s Svetom in skušali bomo uveljaviti, da se proračun za Erasmus+ poveča za trikrat,« je še dejal dr. Zver.  

Evropski poslanec se je v teh dneh srečal tudi z evropskim komisarjem za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tiborjem Navracsicsem, s katerim sta v pogovorih spregovorila o več različnih tematikah. »Madžarska skuša biti vodilna pri usklajevanju stališč na osi Baltske države – Hrvaška, želijo, da bi Srednja Evropa imela tudi posebno težo pri pravi določenih zakonodajnih in drugih dokumentov,« je dejal dr. Zver in tovrstno povezovanje ocenil kot koristno.  

»Po razpravah evropskih poslancev se čuti, da je predvolilno obdobje blizu. Prepričan sem, da bodo vse demokratične stranke na naslednjih evropskih volitvah uspešne, močne, to pa je tudi edina garancija, da Evropska unija obstane. V nasprotnem primeru pa se nam slabo piše,« je prihajajoče evropske volitve komentiral evropski poslanec.

Video si je mogoče ogledati tukaj.