Nahajate se tukaj

V Strasbourgu trije evropski poslanci opozorili na nelegitimnost volitev v Sloveniji

Evropski poslanci v podporo Janezu Janši na plenarnem zasedanju v Strasbourgu

Na prvi dan zasedanja Evropskega parlamenta so trije evropski poslanci (EPP/SDS) opozorili na kršenje človekovih pravic in na nelegitimnost včerajšnjih parlamentarnih volitev v Sloveniji.

Milan Zver je povedal, "da je na parlamentarnih volitvah s 34% zmagala stranka, ki je nastala pred 41 dnevi". Spomnil je, da je tudi leta 2011 na predčasnih volitvah zmagala stranka, ki je nastala le 43 dni pred volitvami. "Tak volilni inženiring je mogoč le v šibkih demokracijah. Oba rezultata sta neposredna posledica sodne farse Patria, ki že šest let sovpada z volitvami v Sloveniji", je še poudaril.

Zver je menil, da včerajšnje volitve predstavljajo vrh politizacije sodnega procesa, saj so "vodjo opozicije Janeza Janšo zaprli tri tedne pred volitvami. Znano je, da je bil obsojen brez dokazov. Dobil naj bi obljubo nagrade, a se ne ve kje, kdaj, na kak način, od koga, niti kakšno! Ničesar! Sedaj mu z zavlačevanjem onemogočajo nadaljnjo obrambo. Poleg tega so ga pet dni pred volitvami na dveh novih sodnih procesih obdolžili žalitve! Vse to je vplivalo na izid parlamentarnih volitev v Sloveniji, za katere ne moremo reči, da so poštene, svobodne in legitimne. Če nam je kaj do demokracije in pravne države bi morala na podlagi marca sprejetega okvira za zaščito pravne države ukrepati tudi EU", je pozval  Zver.

Patricija Šulin je poudarila, da je pravičen in delujoč pravni sistem ključen za zaščito ljudi in uresničitev njihovega potenciala, a da je "Slovenija žal ena od članic EU, ki ima s tem težave". Dodala je, "da je bil prvak opozicije, Janez Janša, tik pred letošnjimi državnozborskimi volitvami obsojen in zaprt na podlagi indicev, brez dokazov. S tem so bile kršene njegove pravice, saj je po krivem obsojen. Žal takšnih kršitev temeljnih pravic ali sodnih zmot v Sloveniji ni malo" je nadaljevala Šulinova.

"Nedavna raziskava dr. Lovra Šturma, nekdanjega ustavnega sodnika in profesorja na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, je pokazala, da je v obdobju od leta 2004 do lani človekove pravice in temeljne svoboščine kršilo najmanj 1200 sodnikov v 442 postopkih na slovenskih sodiščih. Zato sem zelo vesela, da je Evropska Komisija marca letos sprejela nov okvir za zaščito pravne države v EU, in jo hkrati pozivam, da ga tudi čim prej uporabi, da bi se razmere v Sloveniji pri zaščiti človekovih pravic v sodnih postopkih izboljšale", je zaključila Šulinova.

Romana Tomc je povedala, da pravna država deluje, če njene institucije uživajo najvišjo stopnjo zaupanja in dodala, da "v Sloveniji temu žal ni tako. O tem govorijo dogodki minulega meseca. Najbolj zaskrbljujoče je, da državljani ne čutimo zaupanja v sodni sistem". Tomčeva je spomnila, da "Evropska komisija  tej ugotovitvi pritrjuje in ugotavlja, da slovensko pravosodje uživa eno najnižjih stopenj zaupanja, ko gre za neodvisnost". Spomnila je še, da je bil v takšnih razmerah vodja največje opozicijske stranke odstranjen s političnega prostora in da so se v takšnih razmerah zgodile volitve, ki so prinesle prepričljivo zmago stranki, ki je bila ustanovljena le nekaj tednov nazaj.

"Slovenci  želimo živeti v državi, ki ji bomo zaupali. V državi, kjer so sodišča strokovna in neodvisna. V državi, kjer ne bo niti najmanjšega dvoma, da se institucije pravne države zlorabljajo z namenom odstranitve političnih nasprotnikov. Želimo, da se spoštujejo človekove pravice in vladavina prava", je zaključila Tomčeva.