Nahajate se tukaj

Zavezništvo na podlagi vrednot, ki jih delimo z ZDA, bo omogočilo, da ohranimo kulturo in naš slog življenja za prihodnje generacije

Na zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu sta včeraj popoldne potekali razpravi o razmerah v Ukrajini ter o čezatlantskem trgovinskem in investicijskem partnerstvu (TTIP).

Dr. Zver je opozoril, da je Rusija zaradi svojih geostrateških interesov destabilizirala celotno regijo: "znana je Putinova izjava, da je bil razpad Sovjetske zveze največja tragedija v 20. stoletju, zato Putinizacija lahko pomeni tudi ponovno vzpostavljanje ruskega imperija".

Menil je, da EU v zadnjih letih ni bila učinkovita na mednarodnem področju in izrazil željo, da bi bilo poslej drugače ter se pridružil mnenju, da bo prav ukrajinska kriza pravi test prihodnje varnostne in zunanje politike EU.

"Ukrajinskemu narodu moramo takoj vsestransko pomagati, da bo trajneje postal integralni del civilizacije, kjer so človekove pravice, svoboda in demokracija najvišja vrednota", je poudaril poslanec.

V razpravi o  trgovinskem partnerstvu z ZDA je izpostavil še druge geostrateške spremembe od konca hladne vojne: "Kitajska že dolgo uveljavlja svojo vojaško, politično in gospodarsko premoč v svetu in tudi druga območja so vse močnejša v gospodarskem in demografskem smislu, medtem ko ZDA in EU, ki sta kulturno najbolj sorodni, v globalnem merilu izgubljata".

Po njegovem mnenju bo sprejem trgovinskega sporazuma prinesel ogromno dobrobiti za obe strani: več delovnih mest, višji BDP in posledično več blaginje. "Odpravili bomo sistemske ovire in ustvarili nov prostor svobodnega gospodarstva in demokracije, ki bo obrnil trende in napravil tako EU kot ZDA bolj  konkurenčni".

Obenem je dr. Zver spomnil, kako pomembno je, da Evropa vnese v sporazum tudi svoje specifične interese, na primer visoke standarde varovanja osebnih podatkov, družbene solidarnosti, zdrave hrane in okolja.

Zaključil je z željo, da bi "zavezništvo med EU in ZDA postalo tudi trdno zavezništvo vrednot, saj bomo le tako ohranili kulturo in naš slog življenja za generacije, ki prihajajo".