Nahajate se tukaj

SDS za evropske volitve - Močne članice za močno EU

SDS ni le najuspešnejša stranka v sodobni slovenski demokraciji, ampak je tudi najtrdnejše zagotovilo, da bo Slovenija šla po poti, ki smo si jo Slovenke in Slovenci začrtali na plebiscitu za samostojno Slovenijo in na referendumih za vključitev v evro-atlantske povezave. Predsednik Janez Janša je strankino življenjsko zgodbo opisal kot trideset let zvestobe Sloveniji.

Naša Slovenija deli z Evropsko unijo veliko stvari: ima sorodne kulturne in verske temelje, način življenja in dojemanje sveta. Različne naravne in zgodovinske okoliščine so na tem prostoru oblikovale tudi različne identitete, ki se med drugim izražajo v jezikovni in kulturni raznolikosti. To predstavlja svojevrstno bogastvo, ki ga skušajo levi globalisti izničiti. V Evropski ljudski stranki, katere dolgoletna članica je SDS, je načelo EU »združeni v raznolikosti« poznano kot ključno pri ohranjanju evropske skupnosti. Evropska unija je najznamenitejši dosežek v evropski zgodovini, utemeljen na miru in varnosti, na demokraciji, svobodi in solidarnosti. Vpetost SDS v evropske vrednostne zaveze je v Evropskem parlamentu prepoznana tudi v poimenovanju dvorane po očetu samostojne slovenske države dr. Jožetu Pučniku.

Naša domovina zadnja leta z drugimi članicami deli tudi težave in probleme. Ogrožena je varnost, ki je ena najpomembnejših vrednot stare celine. Teroristični napadi niso le poslabšali občutka varnosti pri ljudeh, ampak so dodobra pretresli tudi varnostne sisteme v Evropi. Drugi izvor ogroženosti ljudi predstavljajo nezakonite migracije. Leta 2015 jih je Evropa pričakala popolnoma nepripravljena in se nanje napačno odzvala. Vendar ne vse države članice. Madžarska vlada je pokazala, kakšen je učinkovit boj proti migracijam in tihotapljenju ljudi, ki je postalo velik posel raznih kriminalnih združb. Danes ni več mogoče zanikati povezanosti med kriminalom in terorizmom na eni strani ter nezakonitimi migracijami na drugi.

Moč Evropske unije je odvisna od tega, do kolikšne mere uveljavlja načelo solidarnosti, saj je razvila dobre mehanizme razvojne pomoči. To želijo nekateri izrabljati v politične namene, kar nakazujeta/odražata primera sprožitve postopkov proti Poljski in Madžarski. Če se bo v Uniji ponavljala t. i. politika dvojnih meril, njena prihodnost ne bo rožnata. Strateški interes Slovenk in Slovencev pa je, da se Evropska unija ohrani kot skupnost državljanov in kot zveza avtonomnih držav.