Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver na 8. klekljarskih dnevih v Žireh

Dr. Milan Zver na 8. klekljarskih dnevih v Žireh

Dr. Milan Zver se je v soboto, 26. aprila 2014, v Žireh udeležil otvoritve 8. Slovenskih klekljarskih dnevov, ki jih pripravlja Klekljarsko društvo Cvetke. Obiskovalci si bodo lahko vse do 4. maja ogledali razstave čipk, dogajanje pa bo obogateno s kulturnim programom, tekmovanji v klekljanju in strokovnimi srečanji.

Klekljarstvo ima v Žireh že več kot stoletno kulturno tradicijo, ki jo uspešno ohranja 125 članov klekljarskega društva Cvetke. Ob tem je dr. Zver povedal, da ohranjanju tovrstnih tradicij v zadnjih letih posvečamo veliko pozornosti in pozdravil prizadevanja občin za obujanje teh dejavnosti. »Ujeli smo zadnji vlak, da se take veščine in obrti lahko prenašajo na mlajše generacije in da to hranimo tudi za prihodnost,« je dodal dr. Zver.

Leta 2010 so se klekljarice društva Cvetke z dr. Zverom srečale že v Strasbourgu na razstavi »Evropa v čipki«, kjer so s čipkami upodobile zastave držav članic in grbe glavnih mest. Dr. Zver je povedal, da ga je pri tem najbolj fascinirala natančnost in dejstvo, koliko časa in truda so morale vložiti v delo, ki je bilo zelo kvalitetno opravljeno. Razstavo so si takrat ogledali mnogi evropski poslanci in drugih predstavniki Evropske unije in mesta Strasbourg, ki so bili nad videnim navdušeni.

Žirovske klekljarice so ob tej priložnosti dr. Zveru podelile naziv častnega člana društva. Dr. Zver se je društvu Cvetke zahvalil in povedal, da je počaščen ob pridobljenem nazivu.

Ob robu obiska 8. klekljarskih dnevov v Žireh je nosilec liste SDS za volitve v Evropski parlament in podpredsednik Slovenske demokratske stranke dr. Milan Zver pokomentiral aktualne razmere v državi po kongresu PS. "Potrebna je sprememba volilnega sistema," je dejal in poudaril: "Nisem prepričan, da bo prišlo do predčasnih volitev."
 

Dr. Milan Zver na 8. klekljarskih dnevih v Žireh
Dr. Milan Zver na 8. klekljarskih dnevih v Žireh
Dr. Milan Zver na 8. klekljarskih dnevih v Žireh