Nahajate se tukaj

Dr. Zver: Upoštevati moramo pravice avtorjev in ohraniti širok dostop do kulturnih storitev

Dr. Zver: Upoštevati moramo pravice avtorjev in ohraniti širok dostop do kulturnih storitev

Poslanci so v četrtek, 8. julija, v Evropskem parlamentu v Strasbourgu glasovali o zamislih za posodobitev pravil o avtorskih pravicah v digitalni dobi ter za zaščito evropske kulturne dediščine.

"Ni res, da EU poskuša omejiti objavo zasebnih posnetkov znanih spomenikov in umetniških del, t. i. panorame", je danes v Strasbourgu pojasnil vodja slovenske delegacije v Evropski ljudski stranki v EP dr. Milan Zver (SDS/ELS).

Nova pravila, o katerih so glasovali poslanci, upoštevajo potrebe končnih uporabnikov, vendar obenem ohranjajo visoko stopnjo zaščite intelektualne lastnine. "V poročilu smo se opredelili do izjem, kjer se lahko zanemari avtorske pravice", je dejal poslanec in hkrati izpostavil, da je ključno, da pri vprašanju avtorskih pravic najdemo pravo ravnovesje.

"Upoštevati moramo pravice zaposlenih v kulturi, obenem pa moramo omogočiti dostop do kulturnih dobrin čim širšemu občinstvu", je dodal dr. Zver.

"V skupini ELS se zavzemamo za to, da se na področju avtorskih pravic upošteva načelo subsidiarnosti, tako da lahko vsaka država članica obdrži določeno avtonomijo na tem področju. To je pomembno zaradi ohranjanja kulturne raznolikosti v EU in zaradi specifičnih potreb posameznih držav, še posebej to velja za manjše države članice", je še dodal poslanec.

______________________

sporočilo Evropskega parlamenta po glasovanju: http://www.europarl.europa.eu/news/sl/news-room/content/20150703IPR73903/html/Avtorske-pravice-spodbujanje-kulturne-raznolikosti-in-zagotavljanje-dostopa