Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver v Odmevih: "Neverjetno je, kako je skrajno levi grški vladi uspelo državo spraviti na kolena"

Vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu in podpredsednik SDS je bil v petek, 3. julija 2015, gost oddaje Odmevi na TV Slovenija 1.

Pogovor je večinoma tekel o grškem referendumu in krizi. "Zelo malo časa je bilo za prepričevanje, da bi v nedeljo sprejeli racionalno odločitev. Posledic se ne zavedajo," je povedal dr. Milan Zver.

"Prav neverjetno je, kako je skrajno levi grški vladi uspelo v nekaj mesecih spraviti državo na kolena, v bankrot in v bistvu je paradoksalna situacija. Izgleda kot da Evropa sili Grčijo, naj vzame pomoč, oni pa se branijo in je nočejo vzeti," je poudaril.

Po njegovem so države veliko tvegale, saj so tudi tiste, ki so manj razvite od Grčije, prispevale zanjo. "Slovenija je dala celo največji delež GDP-ja Grčiji in je torej tveganje, ali bomo dobili vrnjen denar ali ne, pri Sloveniji največje," je dejal.

Spomnil je, da skrajnežev na evropski pogajalski strani ni bilo. "Na koncu se niso dogovorili za slabih 60 milijonov evrov. V primerjavi z desetinami milijardami ali stotimi milijardami je to praktično nepomemben denar," je pojasnil.

Na vprašanje, zakaj je grška vlada prekinila pogajanja, je odgovoril, da bo vlada prej ali slej najverjetneje morala pasti, saj grška država ne more več funkcionirati. "Grčija bo bankrotirala in v naslednjem času bo pač treba oblikovati vlado narodne enotnosti, ki naj pripelje državo do volitev koncem leta," je povedal. "To bi bil najboljši izplen, ne vem pa, če se bo to zgodilo. Vlada narodne enotnosti bi se morala izpogajati za novi program pomoči. Druge poti ne vidim," je še povedal dr. Milan Zver.

Celoten posnetek pogovora si lahko pogledate tukaj.