Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver spodbuja slovenske občine, naj pristopijo k projektu evropske prestolnice in mesta športa

 

Evropski poslanec dr. Milan Zver je na Skupnost občin Slovenije in Združenje občin Slovenije naslovil dopis, s katerim želi spodbuditi obe omenjeni organizaciji, da bi svoje članice seznanili s projektom »Evropsko mesto športa«.
 
Kot je zapisal dr. Zver, neprofitno združenje ACES s sedežem v Bruslju podeljuje nagrade za evropsko prestolnico športa, evropsko mesto športa in evropsko skupnost športa. Tako Združenje kot evropski poslanec želita slovenska mesta in občine spodbuditi h kandidaturi, saj so mnenja, da je naša država na področju športa izjemno uspešna.
 
Evropski poslanec je prepričan, da šport prispeva k izboljšanju psihofizičnega počutja, večji kakovosti življenja in družbeni koheziji. V dopisu je omenil tudi raziskavo, ki naj bi ugotovila, da en evro, vložen v šport, prihrani 15 evrov vložka v zdravje.
 
»Nagrade ACES omogočajo večjo mednarodno prepoznavnost mesta, izmenjavo izkušenj z drugimi nagrajenimi mesti, sodelovanje na različnih konferencah, ki jih organizira ACES, udeležbo v skupnih prijavah na evropske razpise s področja športa, spodbujajo nadaljnjo krepitev športnih politik v mestu ter pritegnejo investitorje in obiskovalce,« je v pobudi Združenju občin Slovenije in Skupnosti občin Slovenije zapisal dr. Zver. Nezanemarljivo dejstvo je tudi, da je v mestu Antwerpen, z nazivom evropsko mesto športa nagrajeno leta 2013, narastel delež fizično aktivnih oseb za 8%, v mestu Torino, ki je nagrado prejelo leta 2015, se je odvilo več kot 1000 športnih dogodkov, ko pa je nagrado prejelo mesto Logrono, pa je bil ekonomski vpliv na lokalno gospodarstvo kar v višini 44,5 milijona evrov.
 
Dr. Milan Zver upa, da se bo katero od slovenskih mest, ki imajo potencial, da pridobijo naziv “Evropsko mesto športa” (omenjeno nagrado priznava tudi Evropska komisija) odzvalo pobudi in tudi na ta način pokazalo, zakaj je slovenski narod v športu tako zelo vrhunski.