Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Recept, vgrajen v Lizbonsko pogodbo, je treba braniti za vsako ceno, saj je z njim zagotovljena zaščita majhnih pri odločanju.

 

Evropski poslanec dr. Milan Zver se je danes udeležil posveta pri predsedniku republike, na katerem so gostje iz sveta politike, prava in zainteresirana javnost predstavili svoje poglede na prihodnost Evropske unije.

Evropski poslanec iz vrst SDS dr. Milan Zver je v začetku svojega razmišljanja izrazil zadovoljstvo, da predsednik republike nadaljuje s posveti na temo Evropske unije, ki je po njegovem mnenju v dokaj negotovem stanju. »Tudi prihodnost EU je negotova, zato je normalno, da bomo v naslednjih mesecih in letih govorili o njenem obstoju in razvoju evropske demokracije,« je ocenil dr. Zver, ki je obenem izpostavil, da je koncept, ki so ga snovalci Lizbonske pogodbe vnesli v samo strukturo, dober. V tem obdobju negotovosti se po besedah evropskega poslanca pojavljajo raznorazni recepti in rešitve, ki gredo v različne smeri: nekateri gredo tako tudi v smeri čiste unifikacije Evropske unije, v smeri centralizacije. »Eden izmed predlogov so drugačne evropske volitve, kjer bi Evropsko unijo spremenili v eno volilno enoto s transnacionalnimi listami, nekateri predvidevajo voljen Senat namesto Sveta, vseevropske referendume in podobno,« je naštel in dodal: »Te stvari gredo predaleč, zlasti z vidika preglasovanja. Moramo se zavedati, da struktura evropske demokracije temelji na dveh poteh, je dvosmerna, ena je večinska demokracija, večinsko glasovanje v Parlamentu, druga pa Svet, ki je demokratična ustanova, predvsem zaradi tega, ker poskuša uveljavljati konsezualno demokracijo, skuša doseči čim večjo stopnjo soglasja,« je pojasnil evropski poslanec.

Pri nekaterih večjih problemih odločanja obstaja tudi možnost izbire veta, možnost blokade odločitve, to je zelo pomembno, pa tudi kvalificirane večine so tako dobre, da je zagotovljena zaščita majhnih. »To je tudi bistvo konsenzualne demokracije, ki je vključujoča, ni preglasovalna,« meni dr. Zver.

Prav zato je recept, ki je vgrajen v Lizbonsko pogodbo, treba po mnenju dr. Zvera braniti za vsako ceno. »Sam se ne bi takoj vdal želji nove predsednice evropske komisije po spremembi odločanja zlasti na področju zunanje in obrambne politike, zadeva je lahko nevarna in lahko pomeni tudi svojevrsten precedens pri sprejemanju odločitev na drugih področjih,« je še dejal dr. Milan Zver in predlagal, da Slovenija skupaj z nekaterimi drugimi državami oblikuje zavezništvo držav, ki bi poskušalo preprečiti spremembe pri načinu odločanja v svetu ali pa pretirano unifikacijo Evropske unije.

»Evropske unije ne bo rešila večja unifikacija in večja centralizacija - takšno izkušnjo imamo vsaj Slovenci že iz Jugoslavije - ampak to, da se bodo tudi države članice počutile svobodne v njej. To je ključno. Če bomo šli v eno ali v drugo skrajnost, bo Evropska unija začela pokati po šivih« je še prepričan evropski poslanec, ki zagovarja obstoječi sistem, ki zagotavlja malim državam dobro pozicijo, veliko boljšo, kot bi jo mogoče pričakovali glede na naše dimenzije. »Prav zato je treba biti zelo pazljiv pri tovrstnih predlogih o spremembah načina odločanja,« je zaključil dr. Zver.