Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Program Erasmus+ je vodilni evropski program in zgodba o uspehu

Evropski poslanec dr. Milan Zver je danes sodeloval na novinarski konferenci, kjer je skupaj s predsednico odbora CULT Sabine Verheyen in poročevalcema za dosje Kreativna Evropa in za dosje Evropska solidarnost, poslancema Massimilianom Smerigliom in Michaela Šojdrovo, spregovoril o programu Erasmus+ pred dokončno odobritvijo programov za obdobje 2021-2027.

"Danes je velik dan za prijatelje Erasmus+ programa. Sprejeli bomo zakonodajno resolucijo, ki prižiga zeleno luč za delovanje Erasmus+ programa v novi finančni perspektivi," je uvodoma dejal evropski poslanec dr. Milan Zver. V nadaljevanju je povedal, da je Erasmus+ zgodba o uspehu, ki uživa visoko podporo evropske javnosti, kar nakazujejo tudi javnomnenjske raziskave.

Dr. Milan Zver je dejal, da je ponosen, da je v zadnjih letih kot stalni poročevalec Evropskega parlamenta za omenjeni program del te zgodbe o uspehu. Prav tako je ponosen na to, da so skupaj s poročevalci v senci vseh političnih skupin, zmogli ta napor, da so dosegli ustrezna finančna sredstva. Kot je še povedal evropski poslanec so pogajanja s Svetom EU  trajala dve leti in pol, obsegala so pet krogov pogajanj in se zaključila decembra 2020 v času nemškega predsedovanja Svetu EU.

V nadaljevanju je dr. Milan Zver predstavil, da je bilo v pogajanjih doseženih nekaj konkretnih uspehov, in sicer: "povečali smo proračun Erasmus+ programa na več kot 28 milijard evrov, torej skoraj dvakrat več kot v finančni perspektivi 2014-2020; v Erasmus+ smo vključili tri nove velike pobude: European Universities, DiscoverEU and Centres of Vocational Excellence; v Erasmus+ smo zagotovili večjo inkluzijo, vključno za starejše udeležence; dodatno smo povečali proračun za poklicno izobraževanje in usposabljanje; poenostavili smo delovanje programa Erasmus+, zagotovili smo močnejšo nadzorno vlogo parlamenta pri implementaciji programa Erasmus+," je naštel evropski poslanec in se ob tem posebej zahvalil predsednici odbora CULT Sabine Verheyen za uspešno delo.

»Erasmus+ je napravil pomemben korak naprej. Zagotovili smo, da se bodo naslednjem obdobju mladi Evropejci še bolj družili, izmenjavali izkušnje, spoznavali druge jezike in kulture, utrjevali evropsko pripadnost," je poudaril evropski poslanec. Dodal je še, da program Erasmus+ povečuje aktivno državljanstvo, zato pričakujemo tudi boljši položaj Erasmusovcev pri vključevanju na trg dela in v družbo. Po besedah evropskega poslanca omenjeni program ne koristi samo sodelujočim, temveč   tudi univerzam, šolam, lokalnim skupnostim in družbam nasploh. »Program Erasmus+ pomeni splošno dodano vrednost, kar so spoznali tudi voditelji držav članic, ki so izdatno podprli ta program, kljub delni ustavitvi izvajanja programa zaradi epidemije covid19," je povedal dr. Milan Zver.

V zaključku je dr. Milan Zver povedal, da je Erasmus+ program eden redkih programov, ki ne povezuje le mlade in manj mlade, temveč tudi politične odločevalce, kar se mu zdi odlično tudi za evropsko prihodnost.