Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver ob dnevu Evrope: Potrebujemo močne države članice v močni Evropi

Spoštovani,

na današnji dan obeležujemo dan Evrope. 9. maja 1950 je namreč eden od ustanovnih očetov Evropske unije, tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman, javnosti predstavil deklaracijo, s katero je predlagal novo obliko evropskega političnega sodelovanja, ki bi zagotavljala trajni mir med evropskimi narodi.

Po drugi svetovni vojni razklana Evropa, razdvojena in opustošena, je resnično potrebovala nov zagon in novo upanje. Duh časa, ki so ga znali v svoje ideje o združevanju, enotnosti in solidarnosti, ujeti ustanovni očetje Evrope, je pomenil novo poglavje naše skupne, evropske zgodovine, v katero je bila vtkana tudi ideja o miru med narodi. Ideja, ki je trajna in brezčasna.

Slovenija bo v drugi polovici leta 2021 drugič predsedovala Svetu EU. To ne bo le ponovna priložnost za dodaten dvig kredibilnosti naše države na evropskem političnem parketu, pač pa tudi za to, da EU in njeno delovanje še bolj približamo vsem državljankam in državljanom Evrope. S Konferenco o prihodnosti Evrope, katere težišče se bo odvijalo prav v času našega predsedovanja, pa bomo začrtali središče razprav o viziji Evrope, kot jo želimo živeti v prihodnje.

Koronavirusna kriza, v kateri se je znašla Slovenija, Evropa in celoten svet, nam je pokazala, da ravno v nepredvidljivih časih mnogo bolj kot prej potrebujemo meddržavno sodelovanje in solidarnost.  Da potrebujemo Evropsko unijo. Prenovljeno in okrepljeno ter strateško avtonomno. Potrebujemo Evropo, ki bo lahko v vseh kriznih časih preživela z lastnimi viri in ki bo v času zdravstvene krize lahko preživela z lastno proizvodnjo zaščitne medicinske in osebne opreme, cepiv, pa tudi drugih dobrin, ki so se nam pred krizo zdele samoumevne.   A ne le, da potrebujemo močno Evropo, potrebujemo tudi močne države članice, kajti le močni in povezani bomo lahko reševali sedanjo koronakrizo ter tudi vse morebitne druge prihajajoče krize.

Ob dnevu Evrope vsem Slovenkam in Slovencem, Evropejkam in Evropejcem iskrene čestitke!