Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Na dvig rodnosti vplivata tudi vladna družinska in socialna politika

V nedeljo, 1. septembra je v Notranjih Goricah potekal že 6. tradicionalni Družinski dan SDS, ki ga organizira Ženski odbor SDS, pod vodstvom Nade Brinovšek. Družinski dan se je pričel ob 10.30 uri s sveto mašo v Župnijski cerkvi sv. Martina v Notranjih Goricah in se s pestrim kulturno-športnim programom nadaljeval v Športnem centru Jama. Med govorniki sta bila tudi evropska poslanca dr. Milan Zver in Romana Tomc. Dogodka pa so se udeležili tudi slovenski poslanci Alenka Jeraj, Franci Kepa, Nada Brinovšek in Jožef Lenart.

Dr. Zver je v svojem nagovoru izpostavil, da v SDS družini dajemo pomembno vlogo in poudarek. Ob tem je poudaril, da na dvig rodnosti v posamezni državi zagotovo vpliva tudi vladna politika, dokaz za to pa je po njegovih besedah prva Janševa vlada. »Ko smo leta 2004 prevzeli vodenje države, je bilo v Sloveniji približno 17.000 novorojencev, na koncu našega mandata leta 2008, jih je bilo več kot 23.000. V času pred našo vlado in po naši vladi pa so številke novorojencev padale. Takrat nam je torej uspelo z dobro vladno politiko, in sicer z družinsko politiko ter ugodnim socialnim okoljem, dvigniti rodnost, « je povedal evropski poslanec. Dodal je, da »ni prav, da se prebivalstvo države povečuje, nataliteta pa ob tem pada.«

Dr. Milan Zver je nadalje izpostavil, da je družina v slovenski zgodovini vedno igrala pomembno vlogo. »Družina je v zgodovini Slovenije od nekdaj imela pomembno vlogo pri ohranjanju jezika in nacionalne identitete ter se povezovala v vaške skupnosti. Naši predniki so tako demokratično reševali skupne probleme pod vaškimi lipami. Družina je naš temelj,« je dejal dr. Milan Zver in poudaril, da je takšno povezovanje družin v vaške skupnosti tudi dokaz, da ima slovenski narod demokracijo v genih.

»Stranka SDS verjame, da noben tip moderne družine ne more zamenjati pomena in vloge tradicionalne družine, ki ni opravljala samo reproduktivne vloge, ampak tudi socializacijsko in izobraževalno,« je poudaril poslanec in dodal, da imajo leve vlade povsem drugačen odnos do družine in družinske politike, kar dejansko kažejo tudi trendi.