Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver na slovesnosti ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov

Evropski poslanec dr. Milan Zver se je udeležil slovesnosti, ki jih je ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov pripravil Študijski center za narodno spravo v sodelovanju z Vojaškim vikariatom Slovenske vojne in Stolno župnijo Ljubljana.

Dr. Milan Zver se je tako udeležil slovesnosti pred spominsko ploščo pri ameriškem veleposlaništvu  ter polaganja cvetja pred spomenikom žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu. Prav tako je sodeloval na sveti maši v ljubljanski stolnici, ki ji je sledila krajša spominska akademija. 

Ob spominski plošči pred ameriškim veleposlaništvom je Marta Keršič, sodelavka Študijskega centra za narodno spravo, poudarila, da je "naloga demokracije spominjati se vseh zablod preteklosti in skrbeti za svobodo v sedanjem času."  Odpravnica poslov na ameriškem veleposlaništvu Susan Falatko pa je bila mnenja, da je tragedija, ki so jo storili totalitarni režimi, "del človeškega kolektivnega spomina" in da bi bila pozaba teh krutih dogodkov iz preteklosti nevarna.

Sveto mašo za vse žrtve totalitarnih režimov je daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar, ki je dejal, da so "totalitarni režimi v narod vsekali rane, ki še vedno bolijo in krvavijo." Komunizem, fašizem in nacionalsocializem je označil kot smrtno senco človeštva. Po njegovem mnenju lahko bolečino preteklosti premagamo z molitvijo in Božjo pomočjo ter ljubeznijo in spoštovanjem do drug drugega. 

Po sveti maši je sledila akademija z nagovorom dr. Andreje Valič Zver, direktorice Študijskega centra za narodno spravo.  Dr. Valič Zverova je dejala, da "Slovenija, ki je v 20. stoletju preživela tri totalitarna prekletstva, na žalost še zmeraj ne zmore najti temeljnega političnega konsenza o tem, da so vsi totalitarni režimi nekaj slabega in da jih je zato treba na načelni ravni odločno zavreči. Lahko ugotavljamo, da smo v Sloveniji mnogo bolje razgradili posledice fašizma in nacionalnega socializma, težko pa bi trdili, da nam je uspelo ustrezno razgraditi ostanke komunizma." Po njenih besedah Slovenija prav tako sodi med redke post komunistične države, v kateri nihče od bivše totalitarne garniture ni odgovorjal za svoje zločine.

"Spominski dan na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov obvezuje k spoštovanju civilizacijskih pridobitev našega kulturnega miljeja. To je še posebej pomembno v času, ko upada zaupanje v institucije pravne države in demokracije," je še povedala dr. Valič Zverova in sklenila svoj nagovor z besedami, da je današnji dan "dan spomina, ki ga potrebujemo tudi zaradi naše prihodnosti. Naj nas opominja, da demokracija ni dana enkrat za vselej, pač pa si je potrebno vedno znova in znova zanjo prizadevati."