Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver na 25. letnici odbora Šmartno ob Paki: Potrebujemo člane, ki se bodo borili za resnico in pravico!

 

Evropski poslanec dr. Milan Zver se je včeraj udeležil slavnostne prireditve ob 25. obletnici OO SDS Šmartno ob Paki, kjer je bil tudi osrednji govornik. 
Kot je izpostavil v svojem nagovoru je 25 let delovanja odbora kar dolga doba. »Letos sem spisal knjigo z naslovom 30 let zvestobe Sloveniji, v kateri je orisana zgodovina SDS, in če boste vzeli knjigo v roke, boste padli v eno veličastnih zgodb, ki jih je spisala stranka,« je povedal dr. Zver in dodal, da je SDS stranka, ki je že dve desetletji najmočnejša politična sila, ki je zmagala na vseh volitvah, evropskih, državnozborskih in lokalnih. Poslanec je na kratko opisal začetke stranke, ki je nastala po litostrojski stavki ter ob tem spomnil tudi na prva dva voditelja stranke – Franceta Tomšiča in dr. Jožeta Pučnika. Dr. Zver je poudaril pomen dr. Pučnik, misleca in pronicljivega kritika takratnih družbeno političnih razmer, ki je v času ob začetkih stranke prevzel tudi vodenje počasi prebujajoče se opozicije. »Naj spomnim na zmago Demosa in na njegov program, to je osamosvojitev države,« je povedal evropski poslanec. Ob tem je dodal, da je bil dr. Jože Pučnik močna osebnost, ki je kot poslanec ustanovil in vodil preiskovalno komisijo za povojne poboje. Ker je bila SDS stranka, ki je nenehno rastla, je bilo po besedah dr. Zvera kmalu jasno, da bodo leve politične sile skušale preprečiti rast stranke. Tako je prišlo do afere Depala vas in do vojne med obveščevalnimi službami. »Kaj vse so takrat želeli naprtiti Janezu Janši, ponarejali in kupovali so se dokumenti. Naši uradni organi so ujeli vohuna, ki je trgoval z dokumenti, potem pa so vohuna predstavili kot žrtev in kaznovali naše ljudi,« je povedal evropski poslanec. Afera Depala vas je pomenila veliko krivico, kar so ljudje tudi občutili, zato so se množično včlanjevali v SDS. »Takrat nekje je nastal tudi vaš odbor. Zaradi velike rasti članstva, je stranka tudi oblikovala široko strukturo, oblikovali smo krščanski forum, ženski forum, ekološki forum, kmetijski forum, … kjer so ljudje lahko delovali,« je povedal evropski poslanec in dodal, da je že takrat postalo jasno, da bo iz majhne stranke SDS postala velika politična sila.

Evropski poslanec je v nadaljevanju spomnil tudi na leto 2004. »To je bilo obdobje krize LDS, Tone Rop je prevzel stranko, a je bilo kmalu jasno, da je stopil v prevelike čevlje. Leta 2004 je SDS zmagala na volitvah in sledila so štiri leta, na katera ste privrženci in člani stranke lahko ponosni. Imeli smo gospodarsko rast, višale so se pokojnine, življenje je bilo dobro, veliko se je vlagalo, gradili smo šole, infrastrukturo in končali z veličastnim predsedovanjem,« je naštel evropski poslanec, ki je dodal, da so slovensko predsedovanje hvalili še dolgo časa. »Čeprav sem mislil, da je to nekaj običajnega, da državo po takem projektu pohvalijo, sem ugotovil, kako kritični so bili poslanci do drugih držav,« je povedal dr. Milan Zver. Nato je spomnil na volitve leta 2008 in na skonstruirano afero Patria, ki se je vlekla in  ponavljala pred vsakimi volitvami. »Nenehno se je z afero Patria dogajalo tako, da so skušali vplivati na javno mnenje in na to, da bi Janeza Janšo in SDS kaznovali,« je dejal poslanec in dodal, da je bilo v tujini težko razložiti, kaj se v Sloveniji dogaja. »Evropski politiki ne želijo dajati sodb o dogajanju na sodiščih v drugih državah, je pa vsakomur, tudi nepravnikom bilo jasno, da če obstajajo o nekem ravnanju samo nepotrjeni indici, da se za kaj takšnega ne gre v zapor. Toda predsednika največje opozicijske stranke so poslali v zapor,« je v zvezi z afero Patria še povedal dr. Zver. Ob tem je še ocenil, da če bi bili velika, močna država, se takšni procesi pri nas zagotovo ne bi dogajali, ker pa smo majhni, se potem tudi Evropa ne ukvarja z nami, ker imajo večje države svoje in druge probleme. »Toda še vedno nas čaka, da vzpostavimo pravno državo, sprostiti moramo razvojne potenciale, in ne vidim nobene druge politične sile, razen SDS, ki bi lahko prevzela vajeti normalizacije in modernizacije Slovenije,« je dejal evropski poslanec in ob tem opozoril, da se ti premiki ne bodo zgodili brez ljudi, »zato potrebujemo člane in privržence, ki se bodo borili za resnico in pravico.«

»Tudi vaš odbor je spisal lepo zgodovino in prepričan sem, da bo delo dobro potekalo tudi naprej,« je svoj nagovor zaključil evropski poslanec.

Prireditev je potekala v kulturnem domu Šmartno ob Paki in je bila obogatena s prepletom slik, pesmi, folklornim plesom ter izbranimi besedili, s katerimi se je odbor spomnil preteklih 25 let in odstrl vizijo prihodnosti. Na slovesnosti so podelili tudi priznanja najbolj zaslužnim članom.