Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Evropski parlament poziva slovensko vlado k spoštovanju Resolucije o pomenu evropskega zgodovinskega spomina

Dr. Milan Zver poziva k spoštovanju Resolucije o pomenu evropskega zgodovinskega spomina za prihodnost Evrope, saj Slovenija spada med države, kjer imamo težave z odkrito razpravo o preteklosti in z obsodbo komunizma kot totalitarnega režima. 

V Evropskem parlamentu je bila na septembrski seji z veliko večino sprejeta Resolucija o pomenu evropskega zgodovinskega spomina za prihodnost Evrope. Zanjo je glasovalo 535 evropskih poslancev, ki so s tem ponovno opozorili na zgodovinska dejstva glede totalitarnih režimov, spomnili na spoštovanje žrtev vseh totalitarizmov in pozvali države, naj z ustreznimi ukrepi preprečijo možnost, da bi se takšna hudodelstva ponovila. Brez slehernega dvoma so evropski poslanci med režime, ki veljajo kot totalitarni, uvrstili fašizem, nacizem, stalinizem in komunizem.

Sprejem Resolucije v letu 2019 kaže na to, da vse države še niso dosegle demokratičnih standardov, zato je razprava o totalitarizmih, spravi in nevarnosti zanikanja zgodovinskih dejstev še vedno potrebna. Dejstvo je, da spada Slovenija med države, kjer imamo težave z odkrito razpravo o preteklosti in z obsodbo komunizma kot totalitarnega režima. Prav takim državam je Resolucija namenjena.

Z namenom, da Resolucije ne bi zamolčali pred slovensko javnostjo, njihovih pozivov pa prezrli, so evropski poslanci dr. Milan Zver, Romana Tomc, Ljudmila Novak in Franc Bogovič vse pristojne s posebnim pismom še enkrat posebej opozorili na Resolucijo in na dolžnost njihovega ravnanja. Resolucijo so v Evropskem parlamentu podprli tudi poslanci Tanja Fajon, dr. Klemen Grošelj in Irena Joveva.

Poleg simbolnega sporočila Resolucija prinaša tudi zelo konkretne pozive za ukrepanje. Poslanke in poslanci Evropske ljudske stranke pričakujejo, da bodo najvišji predstavniki oblasti dokazali, da spoštujejo demokratične standarde, človekove pravice in pravne norme tudi takrat, ko gre za njihovo spoštovanje v Sloveniji in da bodo sledili zahtevam Resolucije v skladu z njihovo pristojnostjo.