Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: "Grška vlada želi uvesti socializem, ki bi ga sofinancirali evropski davkoplačevalci"

Vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu je v sredo, 8. julija, predstavil svoje stališče do grške krize na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

"Skrajno leva vlada je obudila staro paradigmo, predmoderno ekonomsko in politično kulturo in prakso, ki se izraža v življenju na tuj račun in naslednjih generacij. Grška vlada želi uvesti socializem, ki bi ga sofinancirali evropski davkoplačevalci," je poudaril.

"Grška vlada si predstavlja solidarnost enosmerno," je povedal. "Sprašujem, ali je pošteno, da je morala moja Slovenija nameniti Grčiji 1,7 milijarde evrov posojil in poroštev, kar je največ na prebivalca v EU. Kako naj prepričamo slovenskega davkoplačevalca, naj še naprej financira nekoga, ki ima višji standard, in ki zahteva odpis dolgov?" je bil jasen.

Spomnil je, da je Syriza pred petimi meseci prevzela vodenje države z dobro kondicijo in kar 2,6% napovedjo gospodarske rasti. "V pičlih petih mesecih je stranka uničila napore prejšnjih vlad in državo ponovno pognala v krizo," je povedal.

Po njegovem je na grški vladi, da predloži nov in ekonomsko smiseln predlog, ki mora vsebovati reforme, ki bodo izboljšale gospodarsko okolje, da bi Grčija končno postala sposobna, da se sama preživlja.

"A odkrito rečeno - dvomim, da bo do tega prišlo, saj je vlada g. Ciprasa ne kaže želje po dogovoru. Poleg tega je izgubila zaupanje. Za pogajalski uspeh sta namreč potrebna najmanj dva verodostojna pogajalca, ki si med seboj zaupata," je še  poudaril dr. Milan Zver.