Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver za POP TV: "Nasprotujem odpisu grškega dolga"

"Slovenski davkoplačevalci, ki so namenili 1,7 milijarde evrov za reševanje grške krize, nasprotujejo odpisu dolga," je v sredo, 8. julija, v oddaji '24 ur zvečer' na POP TV med drugim dejal vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu in podpredsednik SDS.

Pogovor je tekel o nastopu grškega premiera Ciprasa v Evropskem parlamentu. Dr. Milan Zver je dejal, da mu ni ploskal, saj se mu je zdel nastop demagoški in premalo konkreten. "Ponovil je, da je Evropa odgovorna za stanje v Grčiji in da je samo po sebi razumljivo, da evropski davkoplačevalci plačujemo grške dolgove. Nam v demokratičnem loku v evropskem parlamentu se to ne zdi samoumevno," je dejal.

Opozoril je, da grške banke niso opravile svoje naloge in da se ne strinja z odpisom dolga Grčiji. Po njegovem bi evropske institucije imele pri tem težave, ker 125. člen pogodbe onemogoča odpisa dolgov. "Dolg lahko odpišejo mednarodni denarni sklad ali pa zasebni posojilodajalci, v Evropi pa bi imeli s tem velike težave. Jaz sem tudi osebno proti temu, da bi se dolg odpisal. Ne nazadnje tudi slovenski davkoplačevalci, ki so namenili 1,7 milijarde evrov za reševanje grške krize, to pričakujejo," je povedal.

"Na žalost je Cipras v zadnjih mesecih dokazal, da ni najbolj verodostojen politik in je tako izgubil zaupanje marsikje v Evropi," je dejal in poudaril, da mora slovenska vlada jasno in glasno povedati, kakšne so slovenske zahteve do Grčije. "Ne nazadnje je slovenski davkoplačevalec, ko je pomagal grškemu, imel nižji standard kot so ga imeli takrat Grki," je še dejal dr. Milan Zver.

Celoten pogovor si lahko ogledate tukaj