Nahajate se tukaj

Bojte se indičnih sodb

Janez Janša je bil pred natančno četrt stoletja poslan v zapor. Tedaj ga je formalno sicer obsodilo vojaško sodišče, toda z veliko asistenco slovenske politične elite, ki jo je dejansko in formalno vodil Milan Kučan. V zadnji zgodbi formalno ni bil zraven; če bi pa upoštevali indične dokaze, ki so sedaj v modi pri slovenskih sodiščih, ga zlahka vključimo tudi v zadnjo zaroto proti voditelju slovenske politične opozicije.

Vojaško sodišče si je tedaj v procesu proti Janezu Janši izmislilo materialni dokaz. Morda tega niti ne bi bilo potrebno, saj se je to dogajalo v nedemokratičnem režimu, v katerem je država še vedno temeljila na t.i. revolucionarnem pravu, kar je pomenilo, da so te lahko obsodili že, če si bil (v resnici ali le domnevno) proti sistemu.

Tokrat sem na hitro preletel argumentacijo višjega sodišča v zadevi Patria in takoj opazil nekaj, kar ne more biti spregledano v nadaljnjih, zagotovo tudi mednarodnih ocenah tega primera. Ugotavlja se namreč, da je sodba t.i. indična, se pravi, da temelji na konstruktu indicev, ne pa na dejanskih (tj. personalnih ali materialnih dokazih).

To je »inovacija«, vredna Kardelja, ki je baje imel celo paleto idej. Skratka, če naj bi bil konstrukt trditev notranje konsistenten (se pravi neprotisloven), potem je to že dokaz, da je nekaj »bilo«, da se je nekaj »zgodilo«. Tak pristop je normalen v religijskih ali ideoloških sistemih, kjer se ne dokazuje, ampak se enostavno verjame/veruje! Takšna argumentacija pa bi morala biti tuja resnemu pravosodnemu sistemu, ki temelji na spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin! V primeru Patria je slovensko sodstvo ubralo prav to pot, namesto da bi upoštevalo pozitivistično (izkušenjsko) dokazno logiko, ki je stoletja značilna za pravo in pravičnost v naši civilizaciji oziroma kulturi.  Kdo poreče, v umanjkanju dokazov jim kaj drugega niti ni preostalo, če so hoteli doseči svoj cilj – obsodbo Janeza Janše.

Odvetnik Jože Hribernik je po izreku sodbe dejal, da si sodniki z vsako sodbo (o drugih) spišejo tudi svojo. Če kje, to velja v tem primeru. Afera Patria bo v nasprotju s pričakovanji njenih režiserjev povzročila rojstvo nove Justice, ki ji bodo ljudje bolj zaupali. In šele ko se bo to zgodilo, bomo lahko govorili o novi slovenski pomladi. Glavni akter slednje, pa ne bo nihče drug kot Janez Janša!