Nahajate se tukaj

MAKEDONIJA – ZGODBA O USPEHU, KI KAR TRAJA

Še leta 2006 se je zdelo, da je Makedonija hudo neprijetna zgodba. Potem je oblast prevzela vlada Nikole Gruevskega, ki je iz Makedonije ustvaril pravi čudež. V dveh mandatih je ustvaril novih 120.000 delovnih mest, močno dvignil gospodarsko rast, znižal davke in ustvaril spodbudne gospodarske razmere. Tako je omogočil vstop tujim vlagateljem, ki bodo tudi v naslednjih letih odprli na desettisoče novih delovnih mest z visoko dodano vrednostjo. Makedonska država ima nizek javni dolg, urejene javne finance, velik ugled pri Svetovni banki in Mednarodnem denarnem skladu. Celo Evropska komisija vsako leto pozitivno oceni makedonski napredek in reforme na vseh področjih.

Izjemni rezultati parlamentarnih in predsedniških volitev izražajo zadovoljstvo makedonskih državljanov s političnim vodstvom, ki ga odlikuje odlično sodelovanje med predsednikom države Ivanovom in predsednikom vlade Gruevskim. To je izraz politične enotnosti in stabilnosti, ki ugodno vpliva tudi na dobro družbeno in gospodarsko klimo.

Kar še posebej navdušuje, je dejstvo, da je desnosredinska makedonska vlada uspela s svojim modelom socialne integracije, ki ne temelji na asimilaciji. V funkcioniranje države so dejavno vključeni tako kristjani, kakor tudi muslimani, in v etničnem smislu tako Makedonci, Albanci, Romi kot ostale etnične skupnosti. 

Makedonija torej postaja evropska zgodba o uspehu. Prehiteva Slovenijo po levi in desni, brez da bi imela na voljo evropska kohezijska sredstva, niti nima na voljo drugih virov, programov in mehanizmov, ki so Sloveniji na voljo. A je vseeno s pametno gospodarsko politiko dosegla mali razvojni čudež.  In njihova zgodba o uspehu se bo očitno nadaljevala. Bravo Makedonci!