Nahajate se tukaj

Španski politik v središču Madrida ustreljen v obraz

Nekdanji podpredsednik Evropskega parlamenta in veteran španske politične desnice Alejo Vidal-Quadras je bil danes ustreljen v obraz, je za špansko tiskovno agencijo EFE sporočil policijski vir. 78-letnik je bil po napadu v središču prestolnice pri zavesti prepeljan v bolnišnico, policija pa išče strelca, ki je z motorjem pobegnil s kraja zločina.

Vidal-Quadras je v 90. letih prejšnjega stoletja vodil konservativno Ljudsko stranko (PP) v Kataloniji, med letoma 1999 in 2014 pa je bil evroposlanec v Bruslju. Več let je opravljal tudi funkcijo podpredsednika parlamenta. Po treh desetletjih članstva v PP se je leta 2014 pridružil stranki Vox, ki pa jo je po enem letu zapustil. Neznani napadalec je Vidal-Quadrasa ustrelil ob 13.30 po lokalnem času na eni od ulic v središču Madrida, takoj zatem pa pobegnil na motorju. Policija je že odprla preiskavo dogodka, še navaja EFE.

Do streljanja je prišlo v času rastočih napetosti na Iberskem polotoku. Španska socialistična stranka (PSOE) premierja Pedra Sancheza je namreč ravno danes po intenzivnih pogajanjih s katalonskimi separatisti dosegla dogovor, ki bo omogočil oblikovanje vlade, Sanchezu pa, da ostane na oblasti. V zameno za podporo naj bi sprejeli zakon za amnestijo sodno preganjanih katalonskih politikov in aktivistov. Predlog zakona o amnestiji za katalonske separatiste je sicer vznemiril dobršen del španske politike, še posebej desne stranke, pa tudi precejšen del javnosti. Sprožil je tudi proteste v državi, na enem takih pred dnevi v Madridu se je zbralo več tisoč ljudi, že ta konec tedna pa so napovedani novi protesti.

Ob omenjeni novici se je na družbenem omrežju odzval evropski poslanec dr. Milan Zver. »Grozna novica,« je zapisal ob tem in nadaljeval: »Vidal-Quadras je bil še pred dnevi v moji bruseljski pisarni, kjer sva načrtovala dogodek v podporo iranski opoziciji. Alejo je eden najpogumnejših politikov, ki jih poznam. Trdno stoji za svojimi načeli in je neupogljiv.«

»Marsikdo se je posmehoval temu, da je njega, mene in še tri druge evropske poslance, iranski okrutni režim dal na črno listo teroristov, ki jih je potrebno eliminirati,« je ob tem navedel dr. Zver in dodal spodbudne besede: » Alejo, drži se in kaj kmalu se spet srečava v Bruslju.«

 

Fotografija: El Mundo