Nahajate se tukaj

SDS s člani Iniciative Apače išče možne rešitve za obdavčitev slovenskih delovnih migrantov

Dr. Zver in mag. Šircelj s člani Iniciative Apače, 6.6.2014

Predstavnika Slovenske demokratske stranke, evropski poslanec dr. Milan Zver in poslanec Državnega zbora mag. Andrej Šircelj sta se v petek, 6. junija 2014, sestala s člani odbora Civilne iniciative Apače. Dušan Cvetko, Jože Zver, Emerik Neumeister, Uroš Šinko in Štefan Bunderla so poslancema predstavili problematiko obdavčevanja slovenskih delovnih migrantov.

Približno 18.000 Slovencev si preživetje zagotavlja z delom v sosednji Avstiji, ker v Sloveniji ne najdejo dela. Poleg davščin, ki jih plačajo v Avstriji, morajo plačati še dodaten davek v Sloveniji. Zaradi dodatnega obdavčenja je težko zlasti tistim z nižjimi dohodki.

Dr. Zver in mag. Šircelj sta v pogovoru predlagala več načinov reševanja problematike. Mag. Šircelj je kot najbolj trajno rešitev izpostavil spremembo meddržavne konvencije med Slovenijo in Avstrijo. Ta proces je že stekel v času prve vlade Janeza Janše, a ga na žalost naslednja vlada ni zaključila. Mag. Šircelj je povedal, da ne vidi ovir za spremembo konvencije, a je obenem poudaril, da jo lahko izpelje le vlada oziroma ministrstvo za finance in ministrstvo za zunanje zadeve v sodelovanju z avstrijskimi partnerji.

Dr. Zver je izpostavil poti do rešitve na evropskem nivoju. Predstavnikom civilne iniciative je obljubil, da bo na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu opozoril na obdavčevanje delovnih migrantov, ter na Evropsko komisijo naslovil pisno vprašanje s to tematiko. Pri iskanju rešitve se bo povezal tudi z avstrijskimi poslanci v Evropskem parlamentu.

Člani odbora civilne iniciative so kot skrajno rešitev omenili možnost sodnega postopka, ki bi po njihovem mnenju potrdil, da imajo prav - če ne na nacionalnem nivoju, pa na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu. Povedali so, da poleg Slovenije skoraj nobena izmed držav članic EU ne izvaja dodatnega obdavčevanja delovnih migrantov in da so zato v primerjavi z delovnimi migranti iz Italije, Madžarske ali katere druge države diskriminirani.

Sogovorniki so se strinjali s tem, da bi morala pristojna slovenska ministrstva čimprej ukrepati, da zaščitijo državljane.

Dr. Zver in mag. Šircelj s člani Iniciative Apače, 6.6.2014
Dr. Zver in mag. Šircelj s člani Iniciative Apače, 6.6.2014
Dr. Zver in mag. Šircelj s člani Iniciative Apače, 6.6.2014