Nahajate se tukaj

Poslančev dnevnik: Akt o medijski svobodi v resnici zmanjšuje medijsko svobodo

Dragi mladi,

EU si zadnje čase prilašča vse več pristojnosti, ki so v preteklosti spadale pod okrilja držav članic, kot na primer na polju kulture. Zadnji takšen primer je akt o medijski svobodi, ki je tipični primer radikalne regulacije, ki nekoč avtonomni medijski prostor na nacionalni in evropski ravni potiska v popolnoma odvisen položaj, v katerem vladajo pravila, obveze, sankcije. Žalostno ob tem pa je, da je navedbam o večji medijski svobodi nasedlo veliko evropskih poslancev, ki so podprli akt komisarke Vera Jourove, v Sloveniji znane po njenem škandaloznem vmešavanju v sprejemanje zakonodaje o zakonu o RTV Slovenija, posledica česar je bil kadrovski cunami na RTV Slovenija.

Čeprav ima akt o medijski svobodi nekatere pozitivne rešitve, pa je izjemno zaskrbljujoče, da bomo namesto svobodnega medijskega prostora, katerega srčika je celovito in pošteno obveščanje, dobili močno zbirokratiziran medijski sistem, ki bo ščitil interese določene politike. To je politike, ki ne mara svobode, tržnih zakonitosti, ampak ki si želi zabetoniran sistem pravil.

Leve stranke po Evropi s tem aktom ne izbirajo sredstev za nadzor nad mediji. V Sloveniji bo neposlušne medije čakala palica, izbris in druge restrikcije, ki v novem medijskem zakonu dobivajo tudi pravne podlage.

Dragi mladi,

edina naravna ovira levim ekstremistom, ki si želijo podrediti vitalni del družbe – medije – je izobražena in vešča javnost, ki razumno in selektivno izbira informacije, ki so na voljo. Tudi čas ne dela za ekstreme niti za pretirano regulacijo na nobenem družbenem področju. Zato pridobivajte informacije iz več in različno usmerjenih virov.