Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Komisarka Vera Jourova je ravnala nezakonito

Evropski poslanec dr. Milan Zver je bil gost oddaje Tema dneva na Nova24tv, kjer je spregovoril o tem, da je po enem letu končno uspel dobiti vsaj nekaj dokumentacije o obisku komisarke Vere Jourove v Sloveniji.

"Celotna zgodba traja skoraj 13 mesecev in že na samem začetku, ko je komisarka Jourova obiskala Slovenijo, se nam je zdelo čudno, da je obiskala ustavno sodišče. To je bil nenavaden obisk tudi zato, ker je to storila v času, ko je Ustavno sodišče zadržalo novelo zakona o RTV. Takoj po obisku sem zahteval vso dokumentacijo o obisku," je uvodoma dejal poslanec in dodal, da še vedno ni prejel  ključnega dokumenta, to je opomnik komisarke Jourove za pogovor s predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accetom, ki vsebuje 3 točke, ena od teh pa je zakrita. "Mi smo slutili, da je imela komisarka na ustavnem sodišču pogovor o zakonu o RTV, na ta način je intervenirala v slovenski politični prostor, in sicer v zakonodajni postopek, kar je velik prekršek oziroma nezakonitost po pogodbah EU. Mediji namreč niso področje skupne politike," je povedal poslanec in dodal, da je komisarko tudi evropska ombudsmanka pozvala k predaji celotne dokumentacije. "Jourova je že pred obiskom v Sloveniji javno podprla novelo zakona o RTV in ko je bil zakon zadržan, je šla na ustavn sodišče," je povedal poslanec in dodal, da je tudi iz pravnega vidika dokaj nenavadno, da Ustavno sodišče spremeni svojo odločitev. "Vse to nam je dalo utemeljen sum, da je Jourova napravila veliko napako in da si je privoščila to, kar si ne bi smela. Na ta način se razvijajo dvojna merila, ki prihajajo iz Bruslja in vse skupaj spravlja na nizek ugled bruseljske institucije," je še povedal dr. Zver.

Ob tem je povzel, da komisarko Jourovo obtožuje ne le nezakonitosti, ker je kršila pogodbo o delovanju EU in pogodbo o EU, temveč tudi neodgovornega in netransparentnega ravnanja. "Zaradi njene intervencije je prišlo do spremembe odločitve Ustavnega sodišča glede zakona o RTV z vsemi posledicami, ki jih je zakon o RTV prinesel, to je kadrovska čistka na RTV in sprememba programske sheme. Komisarka nosi veliko odgovornost in zato sem jo tudi pozval k odstopu," je še povedal evropski poslanec.

Dr. Milan Zver je še dejal, da bo nadaljeval svoj boj za resnico "in to na način, da bom šel na evropsko sodišče. Pri obisku komisarke v Sloveniji gre namreč za precedenčen primer – ne gre za zmago Jourove ali mene osebno, gre za načelno stališče z globljim pomenom, in to je, ali lahko Bruselj intervenira v avtonomijo držav članic na nekem področju, kjer ne bi smel."