Nahajate se tukaj

Poročilo Platforme evropskega spomina in vesti o razstavi v Hiši evropske zgodovine

Platforma evropskega spomina in vesti je 23. oktobra 2017 objavila Poročilo o razstavi v Hiši evropske zgodovine (HEH), v katerem so zgodovinarji kritično predstavili svoje ugotovitve o neprimernosti nekaterih delov razstave.

Poročilo, ki si ga lahko podrobneje preberete v spodnji priponki, je nastalo kot rezultat študijskega obiska v Hiši evropske zgodovine (HEH) v Bruslju, ki so se ga 10. avgusta 2017 udeležili predstavniki raznih inštitucij, članic Platforme evropskega spomina in vesti.

Po mnenju strokovnjakov iz Platforme je razstava v HEH v nekaterih delih pomanjkljiva, napačna in pristransko predstavljena. S Poročilom strokovnjaki želijo vzpodbuditi široko vseevropsko razpravo, ki bo vodila v rekonstrukcijo razstave v Evropski hiši zgodovine. Kot so predstavniki Platforme navedli v sporočilu za javnost ob objavi Poročila, si Evropska unija zasluži uravnoteženo, neideološko in atraktivno razstavo, ki bo predstavila skupne korenine in vrednote, ki predstavljajo identiteto in zavest današnje Evrope.

Hkrati objavljamo tudi odgovor snovalcev razstave v Hiši evropske zgodovine, v katerem pojasnjujejo svoje stališče glede očitkov, ki so jih navedli strokovnjaki iz Platforme evropskega spomina in vesti ter zgodovinarji iz Poljske.