Nahajate se tukaj

Evropska komisija naj se opredeli o kadrovski čistki na RTV Slovenija

Evropski poslanci dr. Milan Zver, Romana Tomc in Franc Bogovič so danes na Evropsko komisijo naslovili prednostno poslansko vprašanje v povezavi z zagotavljanjem pluralnosti in neodvisnosti javnega zavoda RTV Slovenija.

Kot v poslanskem vprašanju poudarjajo poslanci, so bili na javnem zavodu RTV Slovenija iz svojih funkcij nedavno odstranjeni vsi, ki ideološko niso blizu ekstremni levici in aktualni oblasti. V imenu depolitizacije, ki je pravzaprav popolna politizacija, so bili tako odstranjeni: generalni direktor RTV, direktor TV, odgovorna urednica informativnega programa, urednik notranje politike, urednik zunanje politike, urednik dnevno informativnega programa, urednik spletnega portala, odstranjuje se tudi voditelje dnevnoinformativnih oddaj. Ukinjajo se oddaje, ki kritično obravnavajo delo aktualne vlade. Napoveduje pa se tudi ukinitev oddaj, v katerih se razkrivajo zločini totalitarnih režimov, predvsem komunizma.

Vse omenjeno je izjemno problematično tudi v luči dejstva, da si Evropska komisija z evropskim aktom o svobodi medijev prizadeva za pluralizacijo, demokratizacijo in omogočanje delovanja medijev brez političnega vmešavanja.

Poslance tako zanima, ali bo Evropska komisija pridobila informacije o dogajanju na javnem zavodu RTV Slovenija, kjer se kot merilo ustreznosti za zasedbo uredniških ter drugih položajev izpostavlja predvsem podpora aktualni oblasti? S katerimi ukrepi bo Evropska komisija zagotovila pluralnost in neodvisnost v nacionalnih javnih zavodih v posamičnih državah članicah? In na kakšen način bo Evropska komisija spremljala ukrepe za zaščito uredniške neodvisnosti?

Foto: Nova24TV