Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Moč športa je tudi v povezovanju skupnosti

Danes praznujemo dan, ki združuje našo strast do gibanja, tekmovanja in dosežkov. Dan slovenskega športa je bil uveden leta 2020 na pobudo Olimpijskega komiteja Slovenije, in ni dela prost dan. Datum je izbran kot obletnica 23. septembra 2000, ko je ob zmagi veslačev Iztoka Čopa in Luke Špika ter strelca Rajmonda Debevca na poletnih olimpijskih igrah v Sydneyju prvič zaigrala slovenska himna Zdravljica. 23. september velja tudi kot prvi dan Evropskega tedna športa. Slovenija je tovrstni praznik uvedla kot osma na svetu; pred njo so to storile že Indija, Iran, Malezija, Katar, Turčija, Tajska in Japonska.

Ob današnjem dnevu športa se želim pridružiti vsem, ki slavijo pomen športa v naših življenjih. Šport namreč ni zgolj fizična aktivnost, temveč tudi način življenja, ki nas uči vztrajnosti, timskosti, poštenosti in spoštovanja do sebe ter drugih. Šport nas uči, kako se spoprijeti s porazi in zmagami, kako delati v ekipi ter kako premagovati ovire, tako na igrišču kot v življenju nasploh.

Slovenski športniki so nas že mnogokrat navdušili s svojimi dosežki na mednarodnih tekmovanjih. Njihova predanost, trdo delo in nepopustljiv duh so nas pripeljali do svetovnih prestolov in na najvišje stopničke zmagovalnih odrov. Njihovi uspehi, ki nas kot narod vsakič znova navdahnejo in povežejo, so neprecenljivi. Skorajda je ni discipline, kjer ne bi kak slovenski športnik izstopal. A šport ni le tekmovalnost – v svoji neprofesionalni obliki ali pri zgolj rekreativnem gibanju gre tudi za zdravje in povezovanje z drugimi. Lahko bi rekli, da imamo Slovenke in Slovenci šport v krvi, pa naj si gre za alpsko smučanje v naših gorah, vodne športe ob naših rekah ali nogometne dvoboje na naših stadionih.
Slovenski šport ima bogato zgodovino in svetlo prihodnost. 

Ob dnevu slovenskega športa bi se rad zahvalil vsem športnikom, trenerjem, staršem in navijačem, ki soustvarjate to čudovito športno skupnost. Vaša vnema, predanost in ponos na našo državo so prava inspiracija za nas vse. Obenem pa spodbujajmo tudi naše otroke h gibanju, spoznavanju različnih športov in izražanju sposobnosti. Vzdržujmo in ohranjajmo rekreativno gibanje oziroma športne aktivnosti in tudi na ta način skrbimo za naše zdravje. 
Čestitam vsem športnikom, klubom, zvezam in organizacijam za njihovo neprecenljivo delo v dobrobit slovenskega športa.