Nahajate se tukaj

Dr. Zver: Narediti moramo več za varstvo podatkov evropskih državljanov ter organom pregona zagotoviti orodja za učinkovito delovanje

"Pospešimo sprejem uredbe Evropske unije o varstvu podatkov, ki naj nadomesti različne standarde in pravila 28 držav članic. Varstvo osebnih podatkov je ena od osrednjih človekovih pravic", je med razpravo o množičnem organiziranem vohunjenju, ki ga je nad državljani Evropske unije izvajala Agencija ZDA za nacionalno varnost, v Evropskem parlamentu v Strasbourgu dejal vodja slovenske delegacije v ELS, dr. Milan Zver (SDS/ELS). Dr. Zver je razpravi sicer nasprotoval, saj so evropski poslanci, kot je povedal, o tem že nekajkrat razpravljali in na to temo sprejeli tudi resolucijo.

"Prav tako potrebujemo uspešen zaključek pogajanj z ZDA o okvirnem sporazumu o varstvu podatkov v boju proti kriminalu, saj bomo tako lahko uskladili standarde in določili, kako ravnati s podatki v teh primerih", je dodal poslanec.

"Nobena država, niti Evropska unija, ne more oblikovati učinkovite varnostne politike v dobrobit in zaščito svojih državljanom, če na drugi strani, ob jasnih pravilih, organom pregona ne zagotovi ustreznih orodij za delovanje. Nevarnost ne prihaja iz ZDA ali Nemčije, nevarnost prihaja od nekje drugje", je zaključil dr. Zver.