Nahajate se tukaj

Dr. Zver: Evropska unija ne sme dopuščati kulturocida, ki ga izvaja ISIS

"Žrtve samooklicane Islamske države v Iraku in Siriji so v prvi vrsti ljudje. ISIS ne kaže nikakršnega usmiljenja pri svojih grozodejstvih. Vendar so žrtve tega skrajnega režima tudi številne arheološke, verske in kulturne znamenitosti, kraji, ki jih je UNESCO razglasil za svetovno kulturno dediščino", je med razpravo o uničenju kulturnih spomenikov, ki ga je izvedla ISIS, dejal vodja slovenske delegacije v ELS dr. Milan Zver (SDS/ELS).

"ISIS prisiljuje sirske in iraške kristjane, da zapuščajo domove. Izbrisati želi vse sledi teh skupnosti, zato uničuje tako materialno kulturo, kot tudi nepredmetne izraze kulture, kot so običaji, tradicije in prepričanja", je nadaljeval dr. Zver.

Pojasnil je, da "UNESCO definira 'kulturno čiščenje', torej kulturocid, kot strategije, ki uničujejo kulturno raznolikost. Rimski statut Mednarodnega kazenskega sodišča iz leta 1998 pa kot "vojni zločin" obravnava med drugim tudi napade na zgradbe, namenjene veri, izobraževanju, umetnosti, znanosti ali dobrodelni dejavnosti, zgodovinske spomenike itd."

"Evropska unija ne more biti brezbrižna do kulturocida, ki se dogaja v soseščini. Zato je potrebno dejanje ISISa razumeti kot vojni zločin in zločin proti človeštvu in v skladu s tem tudi ravnati", je povzel dr. Zver.