Nahajate se tukaj

Dr. Stefan Gehrold: "Kdor dvomi o prosti trgovini, ta dvomi o EU"

V četrtek, 6. avgusta 2015, je v organizaciji Inštituta dr. Jožeta Pučnika potekal pogovorni večer o prostotrgovinskem sporazumu med EU in ZDA, na katerem je svoj pogled o sporazumu predstavil dr. Stefan Gehrold, vodja bruseljske pisarne Konrad Adenauer inštituta.

Uvodoma je zbrane pozdravila predsednica Inštituta dr. Jožeta Pučnika dr. Andreja Valič Zver, ki je poudarila, da je "TTIP je instrument za krepitev demokratičnih vrednot", vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu in podpredsednik SDS dr. Milan Zver pa se je zahvalil Konrad Adenauer Inštitutu in dr. Gehroldu za sodelovanje na pogovornem večeru in izpostavil odlične odnose, ki jih goji Konrad Adenauer Inštitut do Slovenije.

 

Pogovorni večer, ki je sicer potekal v angleškem jeziku, je odlično vodil mednarodni sekretar SDS mag. Peter Šuhel, ki je med drugim poudaril, da je "prostotrgovinski sporazum med EU in ZDA najpomembnejši projekt aktualnega mandata Evropskega parlamenta."

Dr. Stefan Gehrold je z izjemno prezentacijo odgovoril na ključno vprašanje: kaj lahko pričakujemo od TTIP, trgovinskega partnerstva med EU in ZDA? Dejal je, da "so cilji prostotrgovinskega sporazuma nova delovna mesta in gospodarska rast." Opozoril je, da sporazum ne bo znižal standardov EU glede varovanja pravic potrošnikov, varovanja okolja in zdravja ter poudaril: "TTIP ne bo znižal pravic delavcev kot to trdijo nasprotniki sporazuma." Povedal je, da tudi ILO ugotavlja, da bo sporazum omogočil veliko novih delovnih mest.

Dotaknil se je nekaterih trditev nasprotnikov sporazuma in jih argumentirano demantiral. Tako je opozoril, da "ni res, da so pogajanja o TTIP tajna. Vanja je vključena celo civilna družba," je povedal. Zavrnil je tudi kritike na račun mehanizma za reševanje sporov ISDS in poudaril: "ISDS prinaša mnogo prednosti. Med drugim hitrejše reševanje sporov na sodiščih."

"Kaj bo, če TTIP ne bo sprejet?" se je vprašal ob zaključku. "Razlika med ZDA in EU se bo še povečala." Dr. Gehrold je optimist glede sprejetja sporazuma, saj je ta po njegovem geopolitično orodje, ki bo povezoval EU in ZDA na podlagi skupnih vrednot. "Kdor dvomi o prosti trgovini, ta dvomi o EU. EU je namreč nastala prav na prosti trgovini," je še med drugim povedal dr. Stefan Gehrold, vodja bruseljske pisarne Konrad Adenauer Inštituta.