Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Zunanje meje je treba zapreti in zavarovati

Dr. Milan Zver je bil gost soočenja za evropske volitve na TV Slovenija 1, na katerem so spregovorili o migracijah, varnosti, arbitraži in obveznem cepljenju.

Prva tema soočenja je bilo urejanje migracij, obenem pa so se dotaknili nedavnega incidenta, kjer so štirje prebežniki v Beli Krajini ugrabili domačina. Evropski poslanec in nosilec liste SDS+SLS dr. Zver je poudaril, da je zaprtje zunanjih meja ideja njegove evropske politične družine (ELS/EPP). »Zunanje meje je treba zapreti in zavarovati. 10.000 policistov - uradnikov mora iti varovati meje že jutri, ne pa šele čez deset let kot to predlaga levica,« je bil ob tem jasen poslanec. Ob tem je poudaril tudi, da število prehodov meje s strani nezakonitih migrantov v zadnjih letih skokovito narašča.

»V soboto bo v Črnomlju shod civilne družbe zaradi tega. Predlagam, da vsi kandidati skupaj izrazimo solidarnostno podporo vsem tistim, ki zaradi nezakonitih migracij najbolj trpijo,« je ob tem pozval dr. Zver. Na vprašanja glede uvedbe migrantskih kvot pa je dejal, da kvote niso dobra rešitev, pred leti pa so jih evropski poslanci podprli, ker se je govorilo o zelo nizkih številkah migrantov. To je bil tudi edini primer, čisto ob začetku krize, ko evropski poslanci iz SDS niso glasovali proti migrantskim kvotam, saj se je zdelo, da je potrebna solidarnost z drugimi državami v EU in še ni bilo jasno, da gre za množično in organizirano invazijo migrantov. Slovenija naj bi namreč sprejela le peščico migrantov. Od takrat naprej pa so SDS poslanci konsistentno in brez izjeme vsakič glasovali proti kvotam. »Viktor Orban je pokazal, da je pristop, ki ga je uveljavil, najboljši in najučinkovitejši za obvladovanje ilegalnih migracij,« je ob tem še poudaril evropski poslanec.

Ob vprašanju arbitražne razsodbe je dejal, da z njo Slovenci nismo dobili tistega, kar so nam obljubljali pred 10 leti, to je teritorialni stik Slovenije z odprtim morjem. »Brez dialoga, brez dogovarjanja in brez pogajanja s Hrvati glede implementacije razsodbe ne bo šlo,« je menil dr. Zver in poudaril, da se »tisti, ki se zavzema za implementacijo arbitražne razsodbe, zavzema proti strateškim nacionalnim interesom. To pa je slabo.«

Violeta Tomič je na soočenju izpostavila Tajanijeve izjave o slovenski Istri, pri čemer je dr. Zver poudaril, da so slovenski evropski poslanci od Tajanija zahtevali opravičilo in ga tudi prejeli.

O odločitvi predsednika vlade Marjana Šarca, da ne bo govoril pred Evropskim parlamentom, pa je dr. Zver dejal, da ne ve, ali bo slovenski premier imel priložnost, da to stori v naslednjem sklicu parlamenta. »Za ta sklic Evropskega parlamenta je bilo značilno, da predsedniki vlad in šefi držav nastopijo pred poslanci in povedo svojo vizijo Evropske unije. Slovenski premier se je odločil, da tega ne bo naredil. Neke škode zanj osebno glede tega ni bilo. Je pa to bilo slabo za državo,« je povedal dr. Zver.

Na očitke o tem, da slovenski evroposlanci tožarijo v tujini, pa je evropski poslanec odvrnil, da je povsem običajno, da se v mednarodnih odnosih in v različnih mednarodnih delegacijah pogovarjajo o situaciji v državi. Po njegovih besedah je tudi zagotovo koga pri nas zabolelo, da so slovenski evropski poslanci tuji javnosti predstavili primer Patria in slabo delovanje pravosodja pri nas.

Evropski poslanec je ob svojem nastopu glede dogajanj ob polpretekli zgodovini še dejal, da on osebno v Evropskem parlamentu zagotovo ne bi podprl čaščenj totalitarnih simbolov.