Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Vezivo, ki povezuje Evropo, je kultura

Včeraj zvečer je v Hotelu Lev v Ljubljani potekala javna tribuna z naslovom »Evropa in z njo Slovenija na razpotju – Slovenija, evropska država«, ki jo je organiziral Zbor za republiko. Pogovornega večera so se udeležili nekdanji predsednik Evropskega parlamenta dr. Hans-Gert Pöttering, predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša, vodja slovenske poslanske skupine ELS v Evropskem parlamentu in nosilec skupne liste SDS in SLS za evropske volitve dr. Milan Zver, predsednik Slovenske ljudske stranke Marjan Podobnik in Holger Haibach iz fundacije Konrad Adenauer Stiftung. Vsi govorci so spregovorili o času, v katerem se nahajamo in pomenu tega obdobja tudi za prihodnje generacije.

Nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Pöttering je v svojem nagovoru izpostavil, da Evropo čaka mnogo izzivov, eden večji pa bo zagotovo tudi migrantska kriza. Dejal je, da bo treba postaviti mejo med tem, kdo je begunec in kdo ilegalen migrant. Evropa ne sme zavrniti pomoči tistim, ki bežijo pred vojno ali zaradi političnih nemirov v svoji državi, na drugi strani pa moramo zapreti meje ilegalnim migracijam, saj tudi Evropa ne more pomagati vsem, ki nimajo socialnih in ekonomskih priložnosti v svoji domovini. Tem ljudem moramo pomagati v državi, kjer problem izvira, in ne v EU.

Predstavil je tudi 3 politične identitete, ki jih zagovarja, in sicer: identiteta našega doma, bližnjih in prijateljev, identiteta lokalne in nacionalne skupnosti ter identiteta na ravni Evrope. Pozval je, da bodimo ponosni Evropejci, Slovenci in člani naših družin, hkrati pa nikoli ne poveličujmo le svojega naroda, saj lahko to vodi k nacionalizmu, ki je običajno vodil k vojni.

Nosilec skupne liste SDS in SLS dr. Milan Zver je v svojem nagovoru opozoril, da letošnje evropske volitve sovpadajo s 15. obletnico vstopa Slovenije v EU. Kot je dejal, je Slovenija z vstopom v evropsko družino ogromno pridobila, močno je razširila svoje gospodarstvo, pridobili smo dodaten trg, ki je vzpodbudil in moderniziral rast gospodarstva, v političnem smislu smo pridobili tudi določene pristojnosti in funkcije. Prav tako smo, po besedah dr. Zvera, kot država prejeli nekje do 15 milijard evrov, ki smo jih uporabili  pri razvoju lastne infrastrukture in človeškega kapitala, evropska sredstva pa so omogočila mnoge projekte v skorajda  vsaki slovenski občini.

Evropski poslanec je nato spomnil na besede Ivana Cankarja, ki je pred več kot 100 leti postavil tezo, da je slovenski kmet po kulturi bližje furlanskemu, tirolskemu kot pa srbskemu, s čimer je ugovarjal jugoslovanskemu vprašanju, ko je nastajala prva Jugoslavija. »Slovenski narod se kulturno uvršča v srednjo in zahodno Evropo, saj je ravno kultura tisto vezivo, ki nas v Evropi najbolj povezuje,« je povedal poslanec in dodal, da je Evropa skozi stoletja razvila sistem vrednot, ki so pomembne za našo kulturo in razvoj, in sicer človekovo dostojanstvo, svoboda in enakost, na podlagi katerih smo razvili politične principe, kot so mir, demokracija in vladavina prava.  »Pripadnost tem vrednotam in kulturi nas povezuje,« je poudaril dr. Milan Zver.

»Trenutno smo pred izzivi, pred trki, ki prihajajo tudi od zunaj. Obstaja negotovost, ali nas v daljni prihodnosti ne bodo druge civilizacije presegle ali premagale. Prav zato moramo veliko vlagati v skupno kulturno jedro Evrope,« je prepričan dr. Zver, ki je obenem še poudaril, da moramo tudi Slovenci vlagati v našo kulturno substanco, če želimo preživeti kot enakovreden narod v EU. »Tu nas čaka ogromno dela, ne le mediji, tudi politika in izobraževalni sistemi bi morali vzgajati za demokracijo in demokratično kulturo in za zavedanje lastne identitete,« je menil evropski poslanec. Ob tem je še dodal, da če želimo ohraniti svojo kulturo, identiteto, jezik in vrednote v močni Evropski uniji z močnimi članicami, je boj za identiteto tisti, ki je ključen.