Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver v božičnem voščilu: "Demokracija, varnost in mir niso samoumevne danosti"

"Prehod v demokracijo, vladavino prava in v normalno gospodarstvo smo opravili slabo. Zato se danes soočamo s težavami, s katerimi nam ne bi bilo treba," je v božičnem voščilu med drugim dejal vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu. 

V nadaljevanju objavljamo celotno voščilo.

 

"Spoštovani,
pred 25 leti nam je božič prinesel plebiscitarno odločitev, da hočemo živeti v samostojni in neodvisni Sloveniji. S tem se je dokončno oblikovala zahteva, ki je zorela skozi stoletja in se v slovenski pomladi dokončno uveljavila. 

Po svoje smo srečna generacija, saj smo uresničili svoj stoletni sen. Neodvisna Slovenija je kmalu postala del OZN, EU, NATA, vstopili smo v Schengensko območje, prevzeli evro, predsedovali Evropski uniji in še je bilo odmevnih uspehov.

Prehodili smo pomembno pot, a nismo še na cilju. Še vedno nismo v celoti uresničili nekaterih točk Majniške deklaracije iz leta 1989. Prehod v demokracijo, vladavino prava in v normalno gospodarstvo smo opravili slabo. Zato se danes soočamo s težavami, s katerimi nam ne bi bilo treba. Če kdaj, potem smo letos morali spoznati, da demokracija, varnost in mir niso samoumevne danosti.

V življenju človeka in skupnosti, ki jih oblikuje, so padci in vzponi. Kot država že nekaj let padamo in nikakor se ne moremo pobrati. 

V letu, ki se izteka, so naš razvoj in obstoj dodatno ogrozili še nepredvidljivi prebežniki in teroristi. V krizi se nekateri zmedejo, pokleknejo pod težo obremenitve, so tudi taki, ki krizo sprejmejo kot izziv in jo spremenijo v priložnost. Seveda je zelo nerodno, če nam vladajo prvi, a jaz trdno verjamem v klenost in pogum tistih Slovencev, ki bodo prinesli boljše čase. 

Spoštovani,
čas Božiča je najlepši čas v letu. V pričakovanju rojstva deteta mnogi uspejo potisniti v ozadje vsakodnevne težave. Mnogi tega ne zmorejo in tem moramo v tem času pomagati, še posebej, če so osamljeni ali živijo v pomanjkanju. Predvsem pa si želim, da bi Božič ponovno utrdil, združil družine, utrdil vezi in nas opremil z močjo, s katero bomo lažje kos izzivom, ki nas čakajo v prihodnjem letu. 

Čestitam vam tudi za praznik dan samostojnosti in enotnosti in srečno v 2016."