Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Tiskovni predstavnik Evropske komisije zavajal javnost

Evropski poslanec dr. Milan Zver je na tiskovnega predstavnika Evropske komisije Christiana Wiganda naslovil zahtevo za pojasnilo glede njegovih napačnih izjav, ki jih je izrekel na tiskovni konferenci 3. aprila 2024 v zvezi s poslančevo zahtevo za razkritje dokumentov, povezanih z obiskom komisarke Vere Jourove v Sloveniji. Izjave tiskovnega predstavnika so namreč zmedene in netočne ter kažejo na pomanjkanje zavedanja o celotnem postopku. "Ohranjanje točnosti dejstev je namreč ključno pri zaščiti javnega diskurza," je zapisal evropski poslanec.

Kot je že včeraj na družbenem omrežju X zapisal evropski poslanec je predstavnik komisije opravičeval cenzuro poročila, ki ga je Evropska komisija že pred več kot pol leta v celoti razkrila. Tiskovni predstavnik je očitno menil, da gre za poročilo, katerega cenzura je že bila odpravljena pred 10 meseci. Je pa tiskovni predstavnik zavajal, ko je trdil, da dr. Zver ni zahteval celotnega poročila o obisku Vere Jourove v Sloveniji.

Kdor zgodbo o obisku Vere Jourove v Sloveniji spremlja od začetka ve, da je poslanec zahteval vso dokumentacijo znotraj kabineta Jourove in drugih kabinetov evropske komisije, ki so pripravljali obisk v Sloveniji.

Evropski poslanec je ob tem že včeraj še dodal, da gre na evropsko sodišče na podlagi novih dokumentov, ki so jih za obisk Jourove pripravili v njenem kabinetu in jih je poslanec prejel pred kratkim. V teh novih dokumentih so cenzurirali 3. točko opomnika - cilje sestanka med komisarko Jourovo in predsednikom ustavnega sodišča Accetom. Cenzuro so v spremnem dopisu opravičili s tem, da se o tej točki niso pogovarjali in da bi razkritje ogrozilo odločevalski proces Evropske komisije in da bi vodilo v samocenzuro uradnikov, ki pripravljajo tovrstne opomnike.

Poslanec je sicer v današnjem pismu tiskovnemu predstavniku evropske komisije izpostavil, da obstaja očitno neskladje med dejanskim obsegom njegove zahteve, popolnim umikom stopnje tajnosti poročila in izjavami tiskovnega predstavnika na nedavni tiskovni konferenci. Celovitost javnega diskurza je odvisna od ohranjanja dejanske točnosti.