Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Slovenski kmetje morate biti enakopraven sogovornik pri oblikovanju skupne kmetijske politike

Evropski poslanec dr. Milan Zver je bil danes gost okrogle mize v Radečah, ki jo je organiziral Forum za kmetijstvo in podeželje SDS. Govora je bilo o aktualni kmetijski politiki, gost okrogle mize je bil tudi nekdanji kmetijski minister v vladi Janeza Janše, dr. Jože Podgoršek.

Na okrogli mizi je poslanec dr. Milan Zver med drugim poudaril, da so zadnja leta s strani EU za kmete pomenila močan udarec, saj se je predvsem zaradi nekdanjega podpredsednika Evropske komisije Timmermansa  skušalo popolnoma spremeniti razvoj kmetijstva. Evropska unija je tako sprejemala ukrepe, direktive in uredbe, ki so izrazito usmerjene proti kmetom in kmetijstvu. Znižuje se tudi finančna podpora kmetom in kmetijstvu. Ob tem je tudi izrazil zaskrbljenost nad tem, da nam sedaj ne samo evropski uradniki, temveč tudi predsednik vlade govori, kakšno hrano naj uživamo. "To, kaj naj jemo, ali pa, da se naj odpovemo mesu, bi nam lahko svetoval zdravnik, dietetik, ne pa predsednik vlade," je poudaril poslanec. Spomnil je, da je tudi nedavno sprejeti zakon o obnovi narave napad evropskih birokratov na podeželje in kmetijstvo. Takšni ukrepi s sklicevanjem na varstvo okolja bodo po njegovih besedah vodili v manjšo proizvodnjo hrane v Evropski uniji in Sloveniji, tveganje za še večjo ogroženost prehrambene varnosti v Afriki in blokiranje ključnih infrastrukturnih projektov za podnebni prehod. Ponovno  je poudaril, da brez kmetov ni hrane in tega bi se morali deležniki razvoja kmetijske politike bolj zavedati. Ob tem je dodal tudi, da so slovenski birokrati in administracija včasih še hujši kot evrokrati, saj nemudoma sprejmejo vse direktive s strani EU ter se pogosto obnašajo "bolj papeško od papeža". "Kmetijstvo je namreč del skupne evropske politike, na tem delu smo že tako izgubili dobršen del suverenosti, dodatno pa kmetom zavezujejo roke uradniki," je povedal dr. Milan Zver.

Po besedah poslanca je bila "velika stvar", da so kmetje na protestu v Ljubljani opozorili, "da ste še vedno tu in da igrate pomembno vlogo v slovenski prehrambeni industriji in gospodarstvu." "Slovenski kmetje morate biti enakopraven in pomemben sogovornik pri oblikovanju skupne kmetijske politike,” je še povedal dr. Milan Zver. 

Nekdanji kmetijski minister in sedanji predsednik Foruma za kmetijstvo in podeželje SDS dr. Jože Podgoršek je na okrogli mizi poudaril, da je slovenskemu kmetu treba dati priložnost. "Potrebujemo kupce slovenske hrane. S temi koraki, ki jih zdaj izvaja aktualna vlada in uprizarja lov na čarovnice v verigi preskrbe s hrano, pa tre za korake nazaj. S tako imenovano košarico hrane je vlada razvrednotila vrednost kvalitetne domače pridelane hrane in truda za promocijo slovenskih izdelkov, ki ga je Slovenija vlagala toliko let. Sloveniji se s tem dela velika škoda," je bil jasen Podgoršek. Po njegovih besedah bi Slovenija lahko drugače in boljše pristopila do reševanja problematike kmetijstva. "Zakaj je bilo potrebno obdavčiti del OMD plačil kot del transferja? Tega ne morem razumeti in tu moram biti kritičen do aktualne politike te vlade. Zelo kritičen sem tudi do predloga zakona o zaščiti živali, ki uvaja pooblaščene prijavitelje. Prepričan sem, da mreža veterinarjev svoj posel opravlja dobro in zato ne potrebujemo nobenih pooblaščenih prijaviteljev s 40-urnim tečajem. Gre za razvrednotenje dela veterinarjev, ki so svoje znanje pridobivali več let. To je velika težava tega zakona," je bil jasen Podgoršek.

Na omizju je bilo govora tudi o afriški prašičji kugi, kjer je Podgoršek opozoril na to, da bolezen na kmetiji, kjer se ukvarjajo s prašičerejo, pomeni konec te dejavnosti, saj je treba usmrtiti vse prašiče. Bolezen se na naših tleh sicer še ni pojavila, a če bi se, bi to pomenilo resno grožnjo prašičereji. gost okrogle mize Peter Mlakar dejal, da je pri tej bolezni treba povedati, da gre za nevaren virus, ki se izredno hitro prenaša. "Proti njemu ni cepiva in to je problem. Če pride v farmo prašičev lahko nastane izjemna ekonomska škoda, saj je v tem primeru potrebno usmrtiti vse prašiče. Zaenkrat smo se afriški prašičji kugi uspeli izogniti, a če ne bomo izvajali bio-varnostnih ukrepov bo težava," je prepričan Mlakar.

Dr. Milan Zver je ob robu okrogle mize obiskal tudi kmetijo Korbar pri Močilnem, kjer se je seznanil še z nekaterimi dodatnimi izzivi, s katerimi so soočeni slovenski kmetje pri svojem delu.