Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Prepričan sem v zmago SDS na volitvah

Dr. Milan Zver je sodeloval v oddaji Evropsko-slovenski utrip, kjer sta z voditeljem spregovorila o nedavni udeležbi predsednika Evropske komisije na prireditvi ob 200. letnici rojstva Karla Maxa v njegovem rojstnem mestu, o volitvah na Madžarskem, o volilni kampanji v Sloveniji ter o fenomenu novih strank. Spregovorila pa sta tudi o Mariboru in njegovih potencialih, kajti v  Mariboru je dr. Zver služboval šest let, zato ga na to mesto vežejo tudi lepi spomini. 

Na vprašanje voditelja, ali udeležba predsednika Evropske komisije Junckerja na prireditvi ob 200.letnici rojstva Karla Marxa pomeni žalitev za žrtve komunističnih sistemov, dr. Zver odgovarja pritrdilno. »Neka podobna ugotovitev je izšla iz razprave v Evropskem parlamentu, ko je zasedala naša politična skupina. Zlasti poslanci iz Vzhodnega dela Evrope so opozarjali na to dejstvo. Po tej seji smo skupaj z Romano Tomc in Patricijo Šulin pripravili pismo za Evropsko komisijo in vprašali, zakaj je gospod Juncker to storil, kakšni motivi so ga gnali k temu dejanju, ki dejansko pomeni, kar ste omenili,« je dejal dr. Zver. Ob tem je izpostavil, da je marksizem dokaj široka ideologija in teorija, ki jo lahko ločimo na ekonomski in filozofski del. »Je pa to tudi močna politična dimenzija, ki temelji na sovraštvu, razrednem boju, podpihovanju nestrpnosti. Z njo so utemeljevali tako boljševizem, titoizem, maocetungizem, kubanski komunizem, skratka vrsto teh realnih socialističnih sistemov, ki so izhajali iz marksizma in se sklicevali nanj. Jasno torej je, da obstaja zveza med marksizmom in genocidom in tudi Evropska platforma spomina in vesti obsoja ta obisk gospoda Junckerja kot neprimerno dejanje ter pričakuje opravičilo predsednika Evropske komisije,« je povedal dr. Zver. Ob tem je bil mnenja, da ljudje morajo razmišljati o teh vprašanjih, glede odmeva pisma, ki so ga slovenski evro-poslanci iz vrst SDS naslovili na Evropsko komisijo, pa dr. Zver dodaja, da so s pismom  želeli opozoriti širšo slovensko in evropsko javnost na problem, ki obstaja. »Če bi molčali, bi ravnali krivično do vseh tistih, ki so žrtve,« je ob tem dodal.
 
»Vsi bi si želeli, da bi lahko prekopirali situacijo iz Madžarske v Slovenijo, a ne bo čisto tako,« je dr. Zver načel pogovor o volitvah na Madžarskem. »Sama zmaga Fidesza bo zagotovo pozitivno vplivala tudi na situacijo v Sloveniji. V SDS, kjer imamo tesne stike z našo sestrsko madžarsko stranko, pričakujemo zmago in pozitiven vpliv madžarske zmage,« je ob tem dodal in še povedal, da tudi tujina spremlja dogajanje pri nas ter da »veliko pozornosti polagajo v Slovensko demokratsko stranko.«
 
Na Madžarskem je bila zanimiva visoka volilna udeležba in po mnenju evropskega poslanca je na to dejstvo vplivalo dosedanje dobro delo Viktorja Orbana ter seveda tudi njegov dober program. »Gotovo pa je visoki volilni udeležbi botrovala tudi situacija, ko smo bili priče velikemu pritisku ilegalnih migrantov na Madžarsko in Slovenijo, videli smo naelektreno ozračje, ki ga je povzročil Soros, ki je hotel neposredno vplivati na izid volitev, pravi Madžari pa so se temu uprli in šli množično na volitve,« je povedal dr. Zver. Po njegovih besedah pa imamo v Sloveniji problem, da od leta 1990 naprej volilna udeležba na vseh volitvah, predsedniških, lokalnih, parlamentarnih, pada. »To ni dobro,« je komentiral dr. Zver in dodal, da smo pričakovali, »da se bo z večanjem demokratične izkušnje in politične kulture udeležba na volitvah večala, a očitno slovenska politika ni dovolj sposobna priklicati ljudi na volišča.« Vendar pa dr. Zver še meni, da je marsikdo prepričan, da se z volitvami ne da nič narediti, »a dejstvo je, da je najslabše ostati doma, če ljudje ne gredo volit, prepustijo izbiro drugemu.«
 
Voditelja je v nadaljevanju zanimalo, kakšna je iz evropske perspektive splošna klima v državi pred tokratnimi državnozborskimi volitvami. Dr. Zver ob tem meni, da je klima podobna kot leta 2004, ko je bilo za SDS zmagovito, in to se bo ponovilo. »Začetek kampanje je pričakovan, sicer pa stres lahko povzroči ponoven naval nezakonitih migrantov, kar se dogaja zadnje dni, ko iz Bosne, Velike Kladuše, prihajajo prek Hrvaške v Slovenijo,« je povzel dr. Zver in dodal, da hrvaška vlada ni kooperativna in da tu ne moremo govoriti o beguncih, saj gre sedaj za tipične ilegalne migrante, ki bi jih na meji morali zavračati. »Hrvaška bi morala preprečiti ilegalne prehode v Slovenijo, a tega ne stori, Slovenija pa ilegalne migrante takoj sprejme ter pošlje v azilni dom. Tako bodo postali naš problem,« je komentiral dr. Zver, ki je ob tem menil, da bi Slovenija morala z drugimi balkanskimi državami skleniti dogovor, da bi ta migrantski val zavrli, »a dialoga s hrvaško vlado ni.«
 
Glede ukinitve obveznih migrantskih kvot je dr. Zver spomnil, da je pred meseci pozval kolege iz Vzhodno evropskih držav, zlasti pa Višegrajsko četverico, da »nasprotujemo obveznim kvotam.« »Dejstvo je, da obvezne kvote kot trajni instrument niso dobre, najti moramo druge mehanizme in prepričan sem, da bo na koncu prevladal razum,« je povedal dr. Zver in dodal, da mora Evropa  najprej zaščititi zunanje meje, nato pa tudi pomagati v državah izvora migrantov. »Evropska obalna straža je bolj učinkovita kot je bila pred leti, bo pa potrebno zagotoviti še sodelovanje med državami članicami. Prav tako pa je treba pomagati v državah, od koder prihajajo migranti, kjer moramo zagotoviti osnovne standarde življenja,« je tako prepričan evropski poslanec.
 
V nadaljevanju sta z voditeljem spregovorila o fenomenu novih strank  v Sloveniji, kjer, kot ugotavlja dr. Zver, bi morali imeti manj strank in  te bolj močne. »V Sloveniji tudi ni veliko resnih strank, ki bi bile sposobne voditi državo, zato bi apeliral na volivke in volivce, da volijo velike stranke, ne pa majhne, ki vedno dobijo le kolaček, da so zraven pri oblasti in životarijo,« je dejal in dodal, da je šele v tistih političnih sistemih, kjer je malo političnih strank, ki so močne, sposobne, kompetentne, demokracija lahko stabilna. »Pri nas bo problem, če bo prišlo do koalicije v Državnem zboru na podlagi na primer devetih strank. To bi pomenilo nestabilen političen sistem in težko zagotovitev resursev za razvoj,« je povedal dr. Zver.

Tudi kar se tiče politične konkurence, je dr. Zver izrazil prepričanje, da bo na tokratnih volitvah prepričljivo zmagala Slovenska demokratska stranka, saj po njegovem mnenju, letos ni dovolj kompetentnih rivalov. »Ljudje iz leve sredine govorijo, da je najboljše, da Janša prevzame stvari v roke, ker spoznavajo koristnost tega, da bi v državi imeli desno-sredinsko vlado, ki bi omogočila več kisika gospodarstvu in znižala davke,« je dejal dr. Zver. Obenem je tudi povedal, da če gospodarstvo dobro deluje, se ne bo dogajal eksodus ljudi, kot se dogaja sedaj. »Ljudje so ključni steber in največje bogastvo države, in to, da v svojih vitalnih letih zapustijo državo ter gredo v tujino, je dolgoročno slabo za državo,« je ocenil evropski poslanec.

 
Na vprašanje o tem, ali je Maribor mesto prihodnosti, je dr. Zver spomnil, da je bil Maribor vedno evropsko mesto in da je v času prve vlade Janeza Janše postal evropska prestolnica kulture. »Z evropskim sredstvi smo ustvarili veliko, npr. nogometni stadion, lutkovno gledališče … V Mariboru je vedno več turizma in je tudi širše prepoznan kot lepo, kulturno, univerzitetno mesto. Če pa bi še bolje črpali evropska sredstva, bi lahko tudi več evropskega denarja prinesli v Maribor,« je še povedal evropski poslanec.