Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Potrebujemo konkretno podporo kmetom, ne pa novih bremen

Evropski poslanci so potrdil zakonodajo o obnovi narave, ki predvideva, da bodo članice do leta 2030 morale sprejeti ukrepe za rehabilitacijo vsaj 30 odstotkov habitatov, ki trenutno niso v dobrem stanju. Za uredbo, ki je bila v zakonodajnem procesu glede na prvotni predlog Evropske komisije sicer močno spremenjena, je glasovalo 329 evropskih poslancev, 275 jih je bilo proti, 24 se jih je glasovanja vzdržalo.

Pri največji politični skupini v Evropskem parlamentu Evropski ljudski stranki (EPP) so sporočili, da tudi spremenjeni predlog Uredbe me podpirajo, saj da obstaja bojazen, da bodo številne države članice zakon izkoristile za uvedbo dodatne birokracije ter daljnosežnih obveznosti spremljanja in poročanja za kmete in gozdarje, pri čemer bodo trdile, da jih k temu sili EU.

Dr. Milan Zver je v razpravi posvaril, da lahko zaradi omenjene uredbe pride do manjše pridelave hrane v Evropi, višjih cen hrane in blokiranja bistvenih infrastrukturnih projektov za podnebni prehod. Po njegovih besedah je potrjeni predlog Uredbe o obnovi narave s strani Evropskega parlamenta neustrezen. Namesto, da bi upošteval specifike posameznih držav, ogroža evropsko kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo ter prinaša nepotrebno administrativno breme. Poslanec je prepričan, da je čas za razmislek o bolj premišljeni rešitvi!

"V času, ko so kmetje na ulicah, izražajo nezadovoljstvo z okoljskimi ukrepi EU pozivajo k spremembam v pristopu zelene politike EU, je sprejetje takšne uredbe neodgovorno. Potrebujemo konkretno podporo kmetom, ne pa novih bremen!" še izpostavlja evropski poslanec.

Vabljeni k ogledu videa.