Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Pot pogumnih

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je skupaj s kolegoma iz Češke in Poljske z žegnom predsednika Evropskega sveta in predsednice Evropske komisije nenadoma obiskal ta hip najbolj nevarno destinacijo na svetu, to je z ruskimi vojaki, tanki in raketnimi sistemi oblegani in obstreljevani Kijev. Ukrajinska prestolnica je ta hip resnično mesto groze in trpljenja, a obenem tudi simbol upora proti brutalnemu ruskemu okupatorju. Potem ko t.i. Blitzkrieg ni uspel in so se Ukrajinci obranili, so agresorji poleg uničevanja vojaške in civilne infrastrukture, začeli še z etničnim čiščenjem.

Sodobne vojne so izgubile vse elemente viteštva ali plemenitosti, če lahko govorimo o njih s temi izrazi. Nekateri iz udobja in strogo varovanih bunkerjev vodijo totalno vojno, drugi se v pomanjkanju hrabro borijo za svojo domovino. No, tudi v Evropi imamo različne tipe ljudi, ki odločajo: nekateri hočejo biti pretirano korektni, drugi bi se zadovoljili z resolucijami ali izjavami, le malo je takih, ki bi odločneje in konkretno pomagali Ukrajini.

Gesta predsednika vlade Janeza Janše in obeh kolegov je vredna globokega spoštovanja. Že v času majdanske revolucije 2014 se je večkrat srečal z ukrajinskimi opozicijskimi politiki, ki so bili hud boj, ker Putinova lutka Viktor Janukovič ni hotel podpisati pridružitvenega sporazuma z Evropsko Unijo. Posledično je takrat Vladimir Putin zasedel Krim in Donbas. Tudi danes je predsednik vlade Janez Janša v dobrih odnosih praktično z vsemi, ki so se v teh težkih časih poenotili.

Ko je predsednik vlade Janez Janša pripravljal svoj prvi obisk Kijeva pred skoraj tremi tedni, ki je kasneje odpadel, sem bil precej zaskrbljen. Vsi so bežali ven iz države, naš predsednik vlade pa tja!? Danes je situacija še bolj nevarna: Kijev je obkoljen, Rusi ne spustijo noter in ven praktično nikogar in ničesar. Poznamo sicer primere iz zgodovine, kako so se oblegana mesta vendarle s skritimi koridorji preživljala, npr. St. Petersburg ali Vukovar. To, da evropska politična delegacija, z namenom, da ukrajinskemu ljudstvu dokaže, da v teh težkih časih niso sami, neposredno obišče mesto, ki se je dobesedno spremenilo v bojišče, je fascinantno! Bivši poveljnik Nata ameriški general Wesley K. Clark je ta obisk za CNN označil kot izjemen in ga primerjal celo z obiskom Londona med drugo svetovno vojno.

Samo najbolj pogumni in predani lahko premikajo stvari tudi v najtežjih časih. Trenutno Evropa res ne premore veliko takih imen. Niti največje države na kadrovskem področju ne kažejo posebnih presežkov. Trojica Janša-Fiala-Morawiecki je pokazala, kako se stvari streže. Če hočeš drugega opogumljati, moraš biti najprej sam pogumen. Vlak je s pogumno delegacijo mirno prispel do svojega cilja, misija pogumnih pa je bila izjemno uspešno zaključena. V prihodnje pričakujemo tudi veliko sprememb znotraj mednarodne skupnosti, ki jih bo prinesla prav odprava treh pogumnih predsednikov vlad - Slovenije, Poljske in Češke.

 

Foto: LUDOVIC MARIN/AFP, SARAH MEYSSONNIER/REUTERS