Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Ohranjajmo dostojanstvo starejših

Ta dan je bil razglašen za praznovanje in ozaveščanje o prispevku starejših ljudi k družbi ter o izzivih, s katerimi se soočajo starejše generacije. Današnji dan je hkrati priložnost, da ovrednotimo izjemen prispevek starejših naši družbi, pa tudi dan  za premislek in ozaveščanje o vprašanjih, povezanih s staranjem prebivalstva.

Evropa kot starajoča se družbo je postavljena pred pomemben demografski izziv – kako strateško odgovoriti na to vprašanje, ki je povezano tudi z vprašanji rodnosti, zdravstvene oskrbe, migracijskih tokov, gospodarske učinkovitosti, socialnega varstva, tradicionalne družine ter evropskih norm in vrednot. Vlada Janeza Janše je prav z zavedanjem, da gre pri negativnih demografskih trendih za pomembna vprašanja, ustanovila urad za demografijo, s sedežem v Mariboru, ki ga je vladajoča politika Roberta Goloba žal ukinila, demografskih izzivov pa z ničemer ne naslavlja. Še več, položaj starejših in njihovo dostojanstvo se iz dneva v dan krni.  Dostojanstvo je temeljna človekova pravica, ki ne pozna starosti. Starejšim posameznikom je treba zagotoviti ustrezno zdravstveno oskrbo, socialno varnost in tudi podporo ter spoštovanje, ki si ga zaslužijo. Na Mednarodni dan starejših se spomnimo, da moramo ohranjati dostojanstvo starejših ne le tako, da jih vključujemo v družbo, prisluhnemo njihovim zgodbam in se učimo od njihovih izkušenj, temveč tudi tako, da jim z različnimi politikami omogočimo človeka dostojno življenje, ne pa životarjenje.

Lahko bi rekli, da ohranjanje dostojanstva starejših ni le moralna dolžnost vsake družbe, temveč tudi naložba v prihodnost. Starejši so namreč zakladnica modrosti. Njihove izkušnje so kot dragocene knjige, polne zgodovine, naukov in vpogledov, ki so ključni za oblikovanje naše prihodnosti.

1. oktober je torej dan, ki nas opominja na izredno vrednost modrosti, izkušenj in sočutja, ki jih starejši posamezniki prinašajo v naše življenje. Vključujoča družba pa je tista, kjer se spoštujejo in priznavajo vse generacije. Mednarodni dan starejših je tako priložnost, da se zavežemo k ustvarjanju takšne družbe, kjer starejši posamezniki lahko živijo polno in srečno življenje, prispevajo k družbi in so cenjeni za svoje prispevke.