Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver ob izvolitvi nove predsednice Evropskega parlamenta Roberte Metsola

Roberta Metsola je bila izvoljena za novo predsednico Evropskega parlamenta. S tem je postala tretja ženska in najmlajša med predsedniki na čelu te institucije. Maltežanka, ki je bila doslej prva podpredsednica parlamenta, je prepričana Evropejka in zagovornica skupnih vrednot, a marsikomu se zdijo sporna njena stališča glede splava.
Roberta Metsola, ki prihaja iz največje politične skupine v Evropskem parlamentu, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), je vseskozi veljala za favoritinjo. Na položaju bo za drugo polovico petletnega mandata nasledila Davida Sassolija, ki je umrl nekaj dni pred iztekom svojega mandata.

V svoji kampanji je poudarjala proevropsko vizijo ter podporo evropskemu projektu in skupnim vrednotam. Za kandidatko EPP za predsednico parlamenta je bila izvoljena novembra lani in takrat je dejala, da bo druga polovica predsedniškega mandata ključna za Evropo. "Trdo bom delala, da bi gradila mostove v parlamentu," je povedala.

Evropski poslanec dr. Milan Zver je ob izvolitvi nove predsednice za slovenske medije dejal: “Rezultati volitev za predsednico Evropskega parlamenta so za Roberto Matsola fascinantni, saj je z ogromno večino zmagala že v prvem krogu. Maltežanka je v Evropskem parlamentu v relativno kratkem času zgradila bliskovito kariero. Dokazala je, da lahko uspe tudi nekdo iz male države članice Unije, ki je povrhu še zelo mlad in je ženska. Na to mesto ni prišla zaradi spolnih kvot ali skritih političnih dogovorov, ampak izključno zato, ker je svojo konkurenčnost dokazovala z delovnostjo, odgovornostjo in predanostjo evropskemu projektu. Krasijo jo vrednote, kot so družina in kultura življenja, kar je najbolj zbodlo levico. Pri svojem delu je dokazala, da ima posebej tenkočuten odnos do manjših članic EU, tudi do Slovenije. Po celi plejadi moških predsednikov bo to prava osvežitev za Evropski parlament, in, želim tvegati, tudi za evropsko demokracijo. Naj jo tudi kot predsednico osrednje demokratične ustanove zavezništva krasijo vrline, kot so jo doslej.”     

 

Foto: AP