Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver je v Evropskem parlamentu deloval za dobrobit Slovenk in Slovencev

Na današnji nujni seji odbora za zadeve Evropske unije so poslanke in poslanci razpravljali o dejavnostih vseh slovenskih poslank in poslancev v Evropskem parlamentu. Čeprav Evropski parlament odloča o številnih ukrepih, ki posredno in neposredno vplivajo na življenje državljanov Evropske unije in Slovenije, v poslanski skupini SDS menimo, da iz poročanja medijev državljani ne morejo dobiti celovitega vpogleda v obseg in kakovost opravljenega dela slovenskih poslank in poslancev. Na seji so sodelovali evropski poslanci iz vrst SDS dr. Milan Zver, Romana Tomc in Patricija Šulin, ki so povedali več o svojem delu.

Evropski poslanec dr. Milan Zver je izpostavil predvsem njegovo delo na programu Erasmus+ ter odboru za boj proti terorizmu, poslanka Romana Tomc je predstavila svoje delo na področju sociale in zaposlovanja, Patricija Šulin pa je spregovorila o njenih aktivnostih v odboru za proračun in o aktivnostih v primeru žledoloma v Sloveniji.

Dr. Milan Zver je uvodoma dejal, da je bil tokratni sklic Evropskega parlamenta precej drugačen kot prejšnja dva sklica. »Evropski parlament je postal bolj podoben nacionalnim parlamentom, kar se tiče odločanja in razprav. V prejšnjem sklicu ni bilo veliko napetosti, saj tudi ni bilo veliko ekstremistov z leve in desne, tako da smo v preteklem mandatu odločitve sprejemali z veliko večino, tokrat pa je polarizacija bistveno večja,« je dejal poslanec. Ob tem je dodal, da je v tem sklicu bilo veliko več zakonodajnih predlogov in zato tudi več možnosti za odločanje. » V Evropskem parlamentu tudi ni neke tipične koalicije in opozicije, parlament je dokaj polariziran in zgodi se, da so rezultati glede glasovanj kar izenačeni. Upam, da se bo na prihodnjih volitvah  lok demokratičnih strank utrdil in da bo prišel mir nazaj na evropsko politično sceno,« je še dodal poslanec in opozoril, da se Evropo v tem trenutku meče s tečajev na področju varnosti, obrambe, zato bi bilo dobro, »da naslednji mandat zasedejo politične stranke, ki bodo ne le ohranile, ampak razvijale Unijo.«

Nato je dr. Zver povedal, da je bil stalni poročevalec za program Erasmus+, »kjer smo v tem mandatu naredil kar nekaj korenitih sprememb.« »Pod enotno streho smo združili vse podprograme, ki so bili relativno ločeni pod seboj, v program Erasmus+ smo združili tudi programe za odrasle in šport,« je dejal evropski poslanec. Ob tem je dodal, da ima njegovo poročilo zakonodajni pomen in da se bo proračun za omenjeni program za obdobje 2021-2017 povečal iz dosedanjih 15 na 45 milijard evrov. »Od vseh političnih grupacij sem dobil soglasje za to poročilo, česar sem vesel. Predvsem tudi zato, ker imamo veliko dobrih projektov, želja s strani mladine, šol, in povečanje proračuna bo zelo dobrodošlo,« je dejal poslanec in ob tem ocenil, da so mladi, ki se udeležijo programa Erasmus+ bolj konkurenčni na trgu dela, bolj uspešni so tako profesionalno  kot v zasebnem življenju, bolj so integrirani v družbo, pogosteje se udeležujejo volitev. »Korist od programa pa imajo tudi univerze, lokalne skupnosti, kjer se Erasmus+ dogaja,« je še povedal dr. Zver.

V nadaljevanju je spregovoril tudi o poročilu o modernizaciji visokega šolstva in študija na daljavo. »EU zaostaja pri reformi visokošolskega sistema, prehitevajo nas druge regije v svetu, ki bolj uspešno uveljavljajo nov tip univerze 3. generacije, prav zato je malo evropskih univerz med najboljšimi na svetu, a bolonjski proces gre naprej in upam, da bomo najboljše univerze kmalu dohiteli,« je povedal evropski poslanec in dodal, da je v poročilu izpostavil tudi učenje na daljavo, ki lahko prispeva k znižanju stroškov študija in povečanju možnosti vključitve. »Preko študija na daljavo so lahko mnogi namreč aktivno vključeni v študij, naj samo omenim, da ima Stanford npr. takšno  učilnico s 100.000 študenti,« je povedal evropski poslanec. 

»Ponosen sem na otvoritev Pučnikove konferenčne dvorane v Evropskem parlamentu. Šest let sem si prizadeval za to, da smo na koncu postavili enega najpomembnejših Slovencev ob bok Churchillu, Schumanu in drugim velikanom evropske politike, otvoritve dvorane pa so se udeležili predsednik republike Borut Pahor, vodja ELS v EP Manfred Weber, predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, nekdanji predsednik vlade Janez Janša, ...« je naštel dr. Zver in spomnil, da  ko so odločevalci v Evropskem parlamentu prebrali pobudo oziroma predlog in življenjepis dr. Pučnika, ni bilo nobenega dvoma, ali si Slovenija zasluži tako prestižno mesto v Evropskem parlamentu.

»Bil sem tudi član posebnega odbora za boj proti terorizmu, ki je pripravil izjemno dobro in tudi zelo konkretno poročilo. Uspeli smo preglasovati predloge, ki so prišli s strani levice, tudi s strani Tanje Fajon in v njem smo tudi jasno zapisali, da je terorizem neposredno povezan z velikim valom migracij iz leta 2015,« je še dejal dr. Zver.

Video uvodne predstavitve si lahko ogledate tukaj.