Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Janezu Janši so bile kršene človekove pravice

Strasbourg, 7. september 2015 (SDS/ELS) - Vodja slovenske delegacije v Evropski ljudski stranki v Evropskem parlamentu in podpredsednik Slovenske demokratske stranke dr. Milan Zver je včeraj na plenarni seji Evropskega parlamenta v Strasbourgu opozoril, da so bile Janezu Janši v Sloveniji kršene človekove pravice.

"Evropsko sodišče za človekove pravice je v naši državi zabeležilo 148 kršitev na milijon prebivalcev," je dejal dr. Zver, za primerjavo pa izpostavil Nemčijo, kjer sta na milijon prebivalcev ugotovljeni dve kršitvi. "Slovenijo na področju varovanja človekovih pravic čaka veliko dela," je dodal.

"V naši državi je najbolj odmeven primer kršenja temeljnih človekovih pravic Janezu Janši, dvakratnemu uspešnemu predsedniku vlade in predsednik Evropskega sveta iz 2008. Janšo je slovensko pravosodje preganjalo 7 let," je nadaljeval dr. Zver.

Poslanske kolege opozoril na dejstvo, da je Ustavno sodišče Janšo zdaj spoznalo za nedolžnega in razveljavilo vse pretekle sodbe, Evropsko komisijo pa pozval k čimprejšnji pripravi 'šestorčka' ukrepov na področju pravosodja.

"Tak ukrep bo omogočal zunanji sistemski nadzor nad delovanjem sodstva v državah članicah in je za tranzicijske države edina pot do pravne države in države spoštovanja človekovih pravic in svoboščin," je bil jasen poslanec.