Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Evropski parlament je že opozoril na hude in sistematične kršitve človekovih pravic Ujgurov

Časopis Finance je prejšnji teden poročal o mednarodnih poročilih in tujih medijih, ki številne kitajske proizvajalce sončnih panelov povezujejo s prisilnim delom pripadnikov ujgurske manjšine. 
V sredo so tako objavili članek Raziskava, ki je povezala proizvodnjo sončnih panelov s prisilnim delom na Kitajskem. Med drugim so zapisali, da sta raziskovalki z univerze v Sheffieldu poročali, da proizvajalci v kitajski pokrajini Sinkiang izkoriščajo prisilno delo pripadnikov ujgurske in drugih manjšin za proizvodnjo komponent za sončne panele. Povzeli so tudi članke CNN, BBC, New York Timesa in Guardiana, ki s prisilnim delom povezujejo vrsto kitajskih podjetij iz fotovoltaičnega sektorja. Dodali so tudi zanikanje kitajske vlade.

Novinar časnika Finance je na članek z elektronsko pošto opozoril vseh osem slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu in jih ob tem povprašal, kaj bodo naredili v zvezi s tem.

V nadaljevanju sledi odgovor evropskega poslanca dr. Milana Zvera: 

»Evropski parlament je v preteklosti sprejel že kar nekaj resolucij, v katerih je opozoril na nenehno preganjanje ter hude in sistematične kršitve človekovih pravic Ujgurov. V zadnji resoluciji iz decembra 2020 smo poslanci ostro obsodili prisilno delo in položaj Ujgurov v regiji Sinkiang ter pozvali države članice in visokega predstavnika unije za zunanje zadeve in varnostno politiko, naj sprejmejo ciljne sankcije proti kitajskim uradnikom, ki so odgovorni za oblikovanje in izvajanje politike množičnega pridržanja Ujgurov za uporabo prisilnega dela. Zadnja razkritja glede novih dokazov prisilnega dela Ujgurov so zaskrbljujoča, zato pozdravljam napoved komisije, da bo predložila zakonodajni predlog o trajnostnem upravljanju podjetij, predvidoma v drugem četrtletju leta 2021, ki bo obravnaval potrebo po potrebni skrbnosti na področju človekovih pravic v dobavnih verigah.«