Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Pozivam k takojšnji izpustitvi Romana Protaseviča in vseh ostalih političnih zapornikov

Danes je v medijih odjeknila vest, da so letalo prevoznika Ryanair  med poletom iz Grčije v Litvo preusmerili v Minsk zaradi opozorila o domnevni bombi, ki je po pristanku niso odkrili, so pa beloruske oblasti preiskale potnike in nato aretirale 26-letnega novinarja Romana Protaseviča.

Beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska je po prizemljitvi letala zatrdila, da je Belorusija letalo prisilila v zasilni pristanek, da bi lahko aretirala oporečniškega novinarja. Tihanovska je obenem tudi sporočila, da Protaseviču grozi smrtna kazen, saj ga je beloruska  obveščevalna služba uvrstila na seznam oseb, ki jih obtožujejo terorizma. Dejala je še, da je Protasevič zapustil Belorusijo leta 2019 in da je leta 2020 poročal o predsedniških volitvah na Nexti, nato pa so ga beloruske oblasti kazensko ovadile.
Na dogodek se je ostro odzvala mednarodna skupnost. Latvijski zunanji minister Edgars Rinkevics je dejal, da dejanje Belorusije "nasprotno mednarodnemu pravu" in da bi moral biti odziv nanj "močan in učinkovit". Nemčija od Belorusije zahteva "takojšnje pojasnilo", prisilni pristanek letala je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA kritizirala tudi Avstrija. APA ob tem dodaja, da so na letalu tudi avstrijski državljani. Odzval se je tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell, ki je zahteval, da morajo vsi potniki nemudoma nadaljevati pot. Belorusijo je tudi opozoril, da bo odgovorna za usodo poleta, ki je bil preusmerjen v Minsk. "Beloruska vlada odgovarja za varnost vseh potnikov in letal," je sporočil Borrell. Poljski premier Mateusz Morawiecki je aretacijo Protasjeviča označil za "dejanje državnega terorizma".  Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je belorusko preusmeritev letala označil za nesprejemljivo. "Močan in enoten odziv Evropejcev je nujen," je zapisal na Twitterju. Britanski zunanji minister Dominic Raab je opozoril, da bo imelo dejanje Belorusije "resne posledice". Oglasil se je tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ki je incident označil za "resnega in nevarnega".

Evropski poslanec dr. Milan Zver je ob tem na omrežju twitter zapisal, da "ostro obsoja incident, ki ga je povzročil Lukašenkov režim." Prav tako je navedel, da podpira pozive k mednarodni preiskavi Mednarodne organizacije za civilno letalstvo ICAO in uvedbi sankcij zoper Belorusijo. "Takšna ravnanja ne smejo ostati nekaznovana. Pozivam k takojšnji izpustitvi Romana Protaseviča in vseh ostalih političnih zapornikov," je še navedel dr. Milan Zver.

 

FOTO: Stringer/Reuters