Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: EU ne sme financirati UNRWA, dokler ni zaključena preiskava o napadih na Izrael

Evropski poslanci in poslanke so na današnji plenarni seji v Strasbourgu razpravljali o vojni na območju Gaze in o potrebi po sklenitvi premirja, vključno z nedavnimi poročili dogajanja v regiji.

Evropski poslanec dr. Milan Zver je v razpravi uvodoma opomnil, da ob obravnavi te teme v dvorani pogreša visokega predstavnika Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josepa Borrella.

"Večkrat sem že omenil in obsodil napad Hamasa na izraelsko državo in danes to ponavljam. Mislim, da moram poudariti tudi pravico Izraela do samoobrambe," je poudaril dr. Zver. Izpostavil pa je tudi problem organizacije oziroma agencije UNRWA (gre za agencijo Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu op.p.). "Osebje UNRWA je sodelovalo v terorističnih napadih na Izrael. Sem eden tistih, ki meni, da EU ne sme financirati te organizacije oziroma agencije Združenih narodov, dokler preiskava o tem ni zaključena," je dejal evropski poslanec in dodal, da je treba omenjeno agencijo osvoboditi Hamasa, jo narediti neodvisno in "šele takrat financirati."

"Menim, da je tudi slovenska vlada naredila napako, ko je prehitro, že za letos, izdatno financirala omenjeno agencijo Združenih narodov," je dejal dr. Zver. Po njegovem mnenju bi bilo treba najprej razčistiti dogajanje znotraj agencije in šele nato lahko to agencijo EU ponovno financira, "ali pa njene naloge prevzame kakšna druga agencija."

 

Evropski poslanci in poslanke so sicer danes predvsem pozvali k takojšnjem premirju v Gazi. Več poslancev je spregovorilo tudi glede financiranja agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA). Antonio Lopez-Isturiz White (EPP) je izpostavil, da je imel Evropski parlament v zadnjih štirih mesecih rekordno število razprav in sprejel rekordno število resolucij glede dogajanja na Bližnjem vzhodu ter da nameravajo še naprej pozivati k prekinitvi nasilja. K prekinitvi ognja in zaščiti civilistov so med drugim pozvali tudi pri Zelenih/EFA in Levici (GUE/NGL), medtem ko so se poslanci Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) ter Identitete in demokracije (ID) predvsem zavzeli za takojšnjo izpustitev talcev. Kar nekaj poslank in poslancev je spomnilo na teroristične taktike Hamasa, pri čemer so bili kritični do UNRWA, kjer so izpostavili sodelovanje pri napadu Hamasa na Izrael.