Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: EU naj podpre iransko demokratično opozicijo

Evropski poslanec dr. Milan Zver je včeraj v Strasbourgu sodeloval na konferenci, ki jo je organizirala medparlamentarna skupina Prijatelji svobodnega Irana (Friends of a Free Iran). Na konferenci je sodelovalo več kot 30 evropskih poslancev, pa tudi drugih vidnih politikov, ki so spregovorili o stanju človekovih pravic v Iranu, o razdiralni vlogi iranskih voditeljev v celotni regiji ter o sponzoriranju mednarodnega terorizma. 

Člani Evropskega parlamenta iz različnih političnih skupin so močno obsodili grobe kršitve človekovih pravic v Iranu in priznali zasluge iranskemu odporniškemu gibanju, ki se trudi ozaveščati in obveščati mednarodno skupnost o totalitarnih praksah, ki jo iranski voditelji izvajajo v domači državi in drugod. 

Kot je v svojem nagovoru izpostavil evropski poslanec dr. Milan Zver, iranski režim ohranja nestabilnost v lastni državi in regiji, saj je to del njegove doktrine, da preživi. »Ker iranski voditelji želijo nestabilno regijo, je jasno, da se sile iranske revolucionarne garde in njihovi teroristični deli borijo tudi na območjih v Siriji, Iraku, Jemnu, Libanonu, Afganistanu in drugod,« je poudaril dr. Zver in dodal, da režim zapravlja milijarde evrov v omenjenih državah, vendar ne za dobrobit ljudi, temveč za to, da bi te države ohranile srednjeveški način življenja. »Iranski voditelji so v ta namen oblikovali bližnja zavezništva z Rusijo in Severno Korejo,« je poudaril poslanec in opomnil, da je tudi sirski voditelj Assad  na oblasti prav zaradi podpore ruskega in iranskega režima, ki mu pomagata pri vzdrževanju brutalnega diktatorstva.

»Iranski režim tudi nenehno razvija orožje za množično uničenje, tako atomske bombe kot rakete dolgega dosega, kar povzroča napetosti za celoten svet,« je opozoril evropski poslanec in dodal, da je vse našteto razlog, zakaj večina iranskega ljudstva v tako bogati državi živi pod pragom revščine. »Na drugi strani režim čuti potrebo po razvoju posebnih sil, ki so oborožene s sofisticiranim orožjem ter gradi vedno več zaporov, v katere zapira politične nasprotnike in tiste, ki protestirajo proti takšnemu stanju,« je nadaljeval dr. Zver in dodal, da je orisano žalostna podoba trenutnega stanja, ki smo mu priča v Iranu. Po mnenju poslanca je za takšno stanje soodgovorna tudi Evropa, ki je na tak ali drugačen način finančno pomagala revolucionarnim silam, ki nadzirajo večino iranskega gospodarstva.

»Opisana situacija se mora končati zavoljo ljudi, ki živijo v tej regiji, in zavoljo miru in varnosti ter stabilnosti v regiji,« je poudaril evropski poslanec dr. Milan Zver in dodal, da je treba vršiti pritisk na EU in na evropske vlade, da bodo oblikovale odločno politiko boja proti iranskemu režimu. »Iranski režim potrebuje EU za svoje preživetje, zato mu moramo to preživetje onemogočiti,«je bil jasen poslanec, ki je tudi podprl Maryam Rajavi, predsednico odporniškega gibanja v Iranu  (NCRI), pri njenih prizadevanjih za osvoboditev države izpod totalitarnega režima.