Nahajate se tukaj

Dr. Milan Zver: Erasmus+ še vedno eden najbolj priljubljenih in uspešnih programov v EU

Parlamentarni odbor za kulturo in izobraževanje je danes ocenil vmesne rezultate programa Erasmus+ za obdobje 2021-2027. V resoluciji, sprejeti z 22 glasovi za, 3 proti in 2 vzdržanima, poslanci obžalujejo, da udeležbo v projektih mobilnosti še vedno ovirajo nezadostna sredstva za kritje stroškov ter zamude pri izplačilih. Številni mladi z manj priložnostmi zaradi finančnih ovir ne morejo sodelovati, pravijo in prosijo za povečanje vnaprejšnjih plačil za upravičence z manj priložnostmi.

"Poročilo o izvajanju programa Erasmus+ izpostavlja ključne izzive, ki jih je treba obravnavati, da bo program resnično vključujoč in še bolj približan ljudem. Izboljšanje kakovosti formalnega in neformalnega izobraževanja mora biti stalen cilj programa Erasmus+," je povedal dr. Milan Zver, stalni poročevalec Evropskega parlamenta za omenjeni program. "Ponosen sem, da je program Erasmus+ zdržal preizkus časa in postal dokaz, da je vlaganje v izobraževanje in mlade naložba v prihodnost naše celine. Izobraževanje je ključnega pomena za oblikovanje bolj vključujoče družbe, pri čemer ima program Erasmus+ ključno vlogo v tem procesu preobrazbe," je še povedal poslanec.

"Kot stalni poročevalec Evropskega parlamenta za ta program lahko ocenim, da je Erasmus+ še vedno eden najbolj priljubljenih, uspešnih in razpoznavnih programov v EU. Je odskočna deska mladim, da si izboljšajo zaposlitvene možnosti ali začnejo podjetniško pot," še poudarja evropski poslanec.

V poročilu o izvajanju programa je dr. Milan Zver izpostavil glavne horizontalne izzive pri delovanju programa. Še posebej so problematični dolgi in zapleteni administrativni postopki. "Te ovire je potrebno odpraviti, da program postane bolj prijazen za udeležence in dostopen vsem. Moj cilj je, da bi v Erasmus+ res lahko sodelovali vsi evropski državljani, ki si tega želijo," je zaključil evropski poslanec.